'Beste verhalenverteller' en acteur Dolf de Vries (83) overleden

DEN HAAG - Acteur en schrijver Dolf de Vries (83) is afgelopen zaterdag thuis in zijn woonplaats Den Haag overleden. Dat maakte directeur Ton van Poelgeest van uitgeverij Elmar, die zijn boeken uitgeeft, bekend.

De Vries speelde vooral in de jaren zeventig en tachtig in tientallen films. De Hagenaar werd bij het grote publiek bekend dankzij rollen in televisieseries als Dossier Verhulst, die in de jaren tachtig miljoenen kijkers trok, en Onderweg naar Morgen. Ook was de acteur te zien in vrijwel alle films van Paul Verhoeven vanaf Turks Fruit. In oorlogsfilm Soldaat van Oranje (1977) vertolkte hij de rol van Jacques ten Brinck, een van de studievrienden van de held van het verhaal.

De acteur begon zijn carrière echter op het podium, bij de Haagse Comedie waar hij terechtkwam in 1960 na de Toneelacademie Maastricht te hebben afgerond. Ook maakte De Vries cabaretvoorstellingen en werkte hij als regisseur en vertaler.

Boeken en reisverhalen

De laatste decennia concentreerde De Vries zich steeds meer op het schrijven van boeken en reisverhalen. Hiervan gingen er honderdduizenden over de toonbank. Volgens Van Poelgeest was De Vries 'de beste verhalenverteller van Nederland'.

Zijn laatste grote filmrol speelde hij in 2006: Zwartboek, weer onder regie van Verhoeven. Zijn laatste bijrol was in de hitserie Hendrik Groen, in 2017.

Meer over dit onderwerp:
DOLF DE VRIES ACTEUR OVERLEDEN DEN HAAG
Deel dit artikel: