Dit missen we volgend jaar: de traditionele Nieuwjaarsduik

DEN HAAG - Al 55 jaar rennen er duizenden mensen op Nieuwjaarsdag over het Scheveningse strand de zee in. Alleen gooien de coronamaatregelen dit jaar roet in het eten van de traditie. Door de afgelasting van de Nieuwjaarsduik zijn er op 1 januari geen verklede mensen met een Unox-muts, brakke figuren die bijkomen van een wilde nieuwjaarsnacht en rillende kinderen die de kou trotseren. Om toch nog wat mee te krijgen van de duik, nemen we een kijkje terug in de tijd.
Sinds 1965 vindt de Nieuwjaarsduik jaar in, jaar uit plaats op Scheveningen. Het evenement kende al snel veel bezoekers. In de kranten van begin jaren zeventig werd er zelfs al gesproken over een traditie. Rond de eeuwwisseling was het zelfs zo'n succes dat er tienduizend mensen naar de badplaats afreisden voor een duik in het zoute zeewater.
In 2007 werd de duik ook al een keer afgelast. Niet een virus, maar de weeromstandigheden zorgden voor problemen. Door een combinatie van harde wind uit het zuidwesten en opkomend tij, ontstond er een sterke stroming en hoge golfslag. Op advies van de brandweer, politie, reddingsbrigade, gezondheidsdiensten en de gemeente werd de Nieuwjaarduik geannuleerd.

'Problemen afspoelen'

'De problemen van het jaar dat voorbij is, van je afspoelen.' Die zin wordt veel gebruikt wanneer de deelnemers van de duik in de Noordzee naar hun motivatie wordt gevraagd. Een voornemen dat ook goed zou passen bij coronajaar 2020.
Naast problemen afspoelen, zijn 'het is traditie' en 'lekker wakker worden na een zware jaarwisseling' ook zinsneden die de revue passeren. Wat voor nu rest zijn foto's en video's uit de voorgaande jaren. Geniet nog een keer van de Nieuwjaarsduik.
Nieuwjaarsduik 2020
Nieuwjaarsduik 2020 © ANP
Nieuwjaarsduik 2017
Nieuwjaarsduik 2017 © ANP
In 2004 sneeuwde het tijdens de Nieuwjaarsduik
In 2004 sneeuwde het tijdens de Nieuwjaarsduik © ANP
Bijzondere outfits aan het strand van Scheveningen
Bijzondere outfits aan het strand van Scheveningen © Regio15
Screenshot New York Times 2016
Screenshot New York Times 2016
© ANP
Nieuwjaarsduik Scheveningen in 2012
Nieuwjaarsduik Scheveningen in 2012 © Omroep West