Verzwakte dijk Pijnacker-Nootdorp is 'zeer hoog risico'

Afsluiting Hazepad Pijnacker-Nootdorp
Afsluiting Hazepad Pijnacker-Nootdorp © Hoogheemraadschap Delfland
PIJNACKER-NOOTDORP - De dijk langs het Hazepad in Pijnacker-Nootdorp op de grens met Den Haag is er zo erg aan toe, dat het Hoogheemraadschap van Delfland spreekt van een 'zeer hoog risico'. Dat blijkt uit het projectplan voor de aanpak van de dijk. Het fietspad op de dijk is sinds eind vorig jaar afgesloten omdat uit inspectie naar voren kwam dat de dijk schoof en niet meer stabiel was. Sindsdien is het fietspad afgesloten.
Het Hazepad loopt langs de Tweemolentjesvaart van Pijnacker naar Delft. Aan de ene kant van het water ligt de Haagse woonwijk De Bras en aan de andere kant natuurgebied Het Bieslandsche Bos. De dijk aan de kant van het bos is er erg slecht aan toe. 'Als er een gat ontstaat dat stroomt het water de polder in. Er staat daar een boerderij, die krijgt dan natte voeten. De woonwijk is niet in gevaar,' zegt een woordvoerder van het Hoogheemraadschap van Delfland.
Na de inspectie van de dijk heeft het Hoogheemsraadschap sensoren geplaatst en daaruit blijkt dat de dijk is gestabiliseerd. 'Dat komt door de afsluiting van het fietspad. We snappen dat dat vervelend is, maar het helpt wel.'

Vleermuizen

De dijk moet gerenoveerd worden, maar de werkzaamheden lopen vertraging op door vleermuizen. Voor de renovatie moet een flink aantal bomen worden gekapt, zodat er plaats gemaakt kan worden voor een bredere dijk. Maar dat mag voorlopig niet omdat er mogelijk vleermuizen nestelen in die bomen, en vleermuizen zijn beschermde dieren.
Volgens het Hoogheemraadschap is er geen acute dreiging dat de dijk breekt: 'Als het nijpend zou zijn, zouden we meteen aan het werk gaan en de wet Natuurbescherming omzeilen. Maar we willen wel zo snel mogelijk aan de slag.'

Bomen laten staan

Het onderzoek naar de vleermuizen duurt nog tot september 2021, maar zo lang wil het Hoogheemraadschap niet wachten. Daarom is een plan bedacht om de dijk toch te verzwaren, maar de bomen voorlopig te laten staan. Als blijkt dat er geen vleermuizen inzitten worden ze alsnog gekapt.
Wanneer de werkzaamheden beginnen, is nog onbekend. 'Voordat de zomer begint, moet de dijk weer stabiel zijn. Het is veengrond en die is gevoelig voor droogte, dan krijg je scheuren.'

Meer risicovolle dijken

Het Hoogheemraadschap van Delfland houdt nog twee dijken in de gaten die een 'zeer hoog risico' vormen. Het gaat om een paar meter dijk aan de Zijdwende in De Lier en twee kilometer dijk aan de Katwijkerlaan in Pijnacker.