Man krijgt twee weken cel voor bedreigen Surinaamse ambassade

De Surinaamse ambassade in Den Haag
De Surinaamse ambassade in Den Haag © Google Maps
DEN HAAG - Een 35-jarige man heeft een gevangenisstraf van 75 dagen gekregen, waarvan 60 voorwaardelijk, voor het bedreigen van de Surinaamse ambassade in Den Haag. De rechtbank heeft ook besloten dat de man vanwege een geestelijke stoornis moet worden behandeld.
In augustus 2019 belde de man de ambassade en dreigde met het gooien van een bom op het gebouw. Vanwege die bedreiging werden strengere veiligheidsmaatregelen genomen door de ambassade. De medewerker die de man telefonisch sprak voelde zich onveilig door het dreigement.
De man uit Den Haag heeft naast de stoornis ook een verstandelijke beperking. Daarom heeft de rechtbank hem de bedreiging in verminderde mate toegerekend. Hij moet zich wel laten behandelen voor de stoornis.

Behandelen

De man heeft zijn vijftien dagen celstraf al uitgezeten, zijn behandeling kan daarom verdergaan. Hij heeft een proeftijd van drie jaar gekregen. Als de klinische opname voorbij is, moet hij zich verder laten behandelen. Ook mag hij tijdens de proeftijd geen drugs of alcohol gebruiken.