Alphen aan den Rijn onderzoekt levensvatbaarheid 'kleine Ziggo Dome'

Theater Castellum
Theater Castellum © Omroep West
ALPHEN AAN DEN RIJN - De gemeenteraad van Alphen aan den Rijn gaat onderzoek doen naar de levensvatbaarheid van een nieuw evenementencomplex om het sinds mei gesloten Theater Castellum te vervangen. Dat werd donderdagavond tijdens de gemeenteraad besloten, zo meldt mediapartner Studio Alphen. Over ongeveer twee maanden wil de gemeente weten of die plannen financieel haalbaar zijn. Als dat zo is, betekent dat het einde van Castellum.
Theater Castellum staat al sinds mei dit jaar in de steigers. Tijdens de verbouwing van het vijftien jaar oude pand stuitten aannemers op een nog veel groter probleem: Castellum voldoet niet aan de brandveiligheidseisen. Om die problemen op te lossen moet er opnieuw verbouwd worden, en daar hangt een flink prijskaartje aan. De gemeente moet maar liefst 3,6 miljoen euro uittrekken om Castellum brandveilig te maken.
Omdat de gemeente niet zit te wachten op nog een miljoeneninjectie wordt er op initiatief van de lokale partij Nieuw Elan onderzoek gedaan naar een alternatief evenementencomplex. Rond januari wil de gemeente weten of dat haalbaar is. Het gaat daarbij om een evenementenhal met een theaterzaal ter grootte van het huidige Castellum, sportzalen en zelfs een bioscoop. Nieuw Elan-fractievoorzitter André de Jeu heeft het project liefkozend 'een kleine Ziggo Dome' genoemd.

Sloop

Als de plannen voor die 'kleine Ziggo Dome' levensvatbaar zijn, zal het 'oude' Castellum worden gesloopt. Op die locatie wil de gemeente dan een appartementencomplex bouwen. Nieuw Elan ziet zelf drie potentiële locaties voor de nieuwe evenementenhal: de Olympiaweg, het Rijnhavengebied en bedrijventerrein De Schans.
Wethouder Erik van Zuylen (GroenLinks) heeft van de raad de opdracht gekregen om een scenario te schetsen waarin het huidige Castellum wordt gesloopt en er op die plek een combinatie van theater, horeca en woningen wordt gebouwd. Ook de Rekenkamer kreeg van de gemeente de taak om te onderzoeken waarom het Castellum niet aan de juiste brandveiligheidseisen voldeed. De resultaten daarvan worden in 2021 verwacht.

Stemmingen

In totaal stemden 29 van de 37 aanwezige raadsleden voor het onderzoek naar de nieuwe evenementenhal. Coalitiepartij GroenLinks en oppositiepartij D66 zien liever een herinvestering in het bestaande Castellum, schrijft Studio Alphen. 'Wij vinden dat een theater in het centrum moet zitten', zegt René Driesen van GroenLinks.