IN BEELD: Preview van mini-Den Haag in Legoland

DEN HAAG - Er waren heel, heel, heel veel legoblokjes voor nodig, maar het staat: een mini-Den Haag. Het Kurhaus, station Hollands Spoor, de Pier en de Citruspers zijn allemaal nagebouwd in het Legoland Discovery Center in Scheveningen. Ook burgemeester Van Zanen kreeg een ereplekje. 'Aan één model wordt soms wel vijfhonderd uur gebouwd', vertelt meesterbouwer Arjan Groenendijk.
In totaal bestaat de constructie uit meer dan een miljoen legoblokjes en talloze manuren. Die twee ingrediënten moeten ervoor zorgen dat Den Haag vanaf volgend jaar te bewonderen is in Lego-vorm. 'Met alle blokjes kun je een heel voetbalveld vullen', vertelt Arjan, één van de 28 'legomeesterbouwers' ter wereld en verantwoordelijk voor het project.
De Lego-versie van Den Haag bestaat uit dertig modellen, waaronder het Kurhaus, de Haagse Toren en paleis Huis ten Bosch. 'We zijn zeker al een aantal jaar naar deze ministad toe aan het leven', vertelt de meesterbouwer. 'Er zijn dertig modellen en aan één model wordt soms wel vijfhonderd uur gebouwd, dus reken maar uit', lacht hij.
Ook De Pier van Scheveningen werd tot in de kleinste details nagebouwd
Ook De Pier van Scheveningen werd tot in de kleinste details nagebouwd © Legoland Discovery Centre
Den Haag in miljoenen legostukjes
Den Haag in miljoenen legostukjes © Legoland Discovery Centre

Supertrots

Bij de legoreplica van het stadhuis staat een poppetje met opvallend grijs haar, een bril en een ambtsketen. Ook de lego-versie van Den Haag verdient een eigen burgemeester, en daar is de echte Jan van Zanen maar wat blij mee: 'Mijn broer en ik hadden samen lego en speelden daar veel mee'. Aan mediapartner Den Haag FM vertelt de burgemeester.
Burgemeester Jan van Zanen met zijn lego-doppelganger
Burgemeester Jan van Zanen met zijn lego-doppelganger © Legoland Discovery Centre
Uiteindelijk mocht de burgemeester zelf zijn lego-dubbelganger bij de legoreplica van het stadhuis zetten. Van Zanen was zeer onder de indruk van de constructie. 'Er is uren aan gewerkt. Ik zou er het geduld niet voor hebben. En niet de vingers', aldus Van Zanen. Ondanks de lovende reacties van bezoekers zijn de replica's helaas niet te koop. Meesterbouwer Arjan Groenendijk stelt dat mensen met een fotografische geheugen van de stad een poging kunnen wagen om het zelf te bouwen, maar 'ik zou het je niet aanraden'.
Burgemeester Van Zanen bekijkt zijn Den Haag in Legoland
Burgemeester Van Zanen bekijkt zijn Den Haag in Legoland © Legoland Discovery Centre