Coronavirus: Jan van Zanen roept op om regels na te leven

Burgemeester Jan van Zanen.
Burgemeester Jan van Zanen. © ANP
REGIO - De tweede golf van het coronavirus is in volle gang. Volg alles rond het virus in dit overzicht.

De Jonge: scholen ook dicht om ouders thuis te laten werken

Een van de redenen waarom het kabinet heeft besloten de scholen te sluiten, is dat ouders met thuiszittende kinderen ook sneller zelf thuis werken. Dat heeft minister Hugo de Jonge gezegd in een speciale corona-uitzending van de NOS.
Als ouders kinderen naar school brengen, is dat toch weer een moment van contact, legt De Jonge uit. En het kabinet wil juist alle contactmomenten zoveel mogelijk beperken. 'En we hebben ook geleerd uit de eerste golf, waar de scholen ook gesloten waren, dat het feit dat het basisonderwijs geen fysiek onderwijs geeft, ook helpt dat ouders zich beter houden aan een ander advies, namelijk: werk zoveel mogelijk thuis', voegt de bewindsman toe. 'En dat laatste gaat niet erg best de afgelopen tijd. Want we zien namelijk dat veel te veel mensen toch naar het werk gaan.'

CBR schrapt theorie- en praktijkexamens

Het CBR schrapt tijdens de komende vijf weken 120.000 theorie- en 60.000 praktijkexamens. In totaal gaan er ongeveer 190.000 toetsen en cursussen niet door tot en met 19 januari.
Medische beoordelingen voor het verlengen van rijbewijzen gaan wel door. Iedereen die deze week op examen zou moeten, krijgt maandagavond nog bericht van het CBR. Mensen weten dan dat ze niet hoeven te komen, laat een woordvoerder weten.

Jan van Zanen roept op om regels na te leven

'Het is een bittere pil', dat zegt burgemeester van Den Haag Jan van Zanen over de lockdown van vijf weken. 'Het is een bittere pil voor mensen die een winkel bedrijven of naar de winkel willen gaan. Voor mensen die eenzaam zijn en die naar school willen. Kortom: voor iedereen.'
Hij vervolgt: 'Mensen kunnen niet doen wat ze willen doen. Ze kunnen niet naar de kapper, mensen kunnen hun praatje niet maken. Je moet je tot het hoogst noodzakelijke beperken. Het is een lockdown. Dat heb ik nog niet meegemaakt. En volgens mij mensen die ouder zijn dan ik ook niet. Het is nogal wat. Het is uniek.'
'Bij excessen zullen we handhaven. Sommige dingen worden makkelijker om te handhaven, want sommige dingen mogen niet meer. Maar het zal niet makkelijker zijn.' Van Zanen doet een beroep op de bevolking om de regels na te leven. 'Dat is belangrijker dan handhaven. Hoe beroerd iedereen ook is, hoe zat iedereen het ook is. Het is nodig. Laten we het met zijn allen doen om de zorg te ontlasten.'
Rutte zei in zijn toespraak niets over een eventuele avondklok. Van Zanen zit niet per se op een avondklok te wachten. 'Ik hoop dat deze aangekondigde maatregelen voldoende zijn en dat we met zijn allen laten zien dit voldoende is.'
Henri Lenferink van de veiligheidsregio Hollands Midden wilde maandag niet reageren.
Jan van Zanen over lockdown: 'Dit is een bittere pil'

Supermarkten roepen op: doe normaal boodschappen

De supermarktbranche roept op tijdens de lockdown niet te gaan hamsteren. 'Doe boodschappen zoals je altijd doet in deze periode en koop alleen wat je nodig hebt', schrijft branchevereniging Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) in reactie op de aangekondigde lockdown.
In de supermarkten, die als essentiële winkels open blijven, gelden ook de komende tijd de inmiddels gebruikelijke regels. Zo moeten klanten alleen komen, een mondkapje dragen en anderhalve meter afstand houden tot elkaar en het winkelpersoneel. Ook roepen de supermarkten klanten nog steeds op om waar mogelijk met pin te betalen.
Het CBL verwacht meer drukte dan normaal om deze tijd. December is volgens de branchevereniging 'altijd een drukkere periode dan normaal'. Dit jaar zullen echter 'meer mensen de feestdagen thuis vieren'.

Groep demonstranten probeert toespraak Rutte te verstoren

Er zijn zeker twee mensen gearresteerd bij een demonstratie op de Korte Vijverberg in Den Haag, vlak bij het Torentje. Tientallen mensen demonstreerden daar tijdens de toespraak van Mark Rutte. De premier sprak daar om 19.00 uur live het Nederlandse volk toe over de nieuwe coronamaatregelen.
De demonstranten probeerden door kabaal te maken de toespraak van de premier te verstoren. De politie verzocht ze om weg te gaan, maar daar gaf de groep geen gehoor aan. Op televisie was de groep op de achtergrond van de toespraak te horen.

Sporten alleen nog buiten met beperkt aantal

Sporten mag de komende maand alleen nog buiten, met maximaal vier of zelfs twee mensen. Sportscholen en zwembaden moeten in ieder geval tot 19 januari de deuren weer sluiten. Dat maakt minister-president Mark Rutte volgens ingewijden maandagavond bekend in een toespraak over nieuwe, strenge coronamaatregelen.
Haagse bronnen melden verder dat het aantal gasten dat thuis kan worden ontvangen waarschijnlijk verder omlaag gaat naar twee. Nu zijn dat er nog drie. Rutte doet naar verluidt wel zijn eerdere belofte gestand om met Kerstmis geen extra beperkingen op te leggen. Dan kunnen buiten het eigen gezin nog wel drie mensen extra langskomen.
Voor het vliegverkeer komen geen extra beperkingen. Er geldt al een dringend advies om voorlopig in eigen land te blijven. Ook kerken blijven open. De grondwet biedt de overheid geen ruimte die te sluiten. Eerder zijn met diverse geloofsgemeenschappen ook al afspraken gemaakt over een vrijwillige beperking van het aantal kerkgangers.

Grapperhaus: maatregelen komen niet te laat

De nieuwe strengere maatregelen die premier Mark Rutte maandagavond gaat aankondigen, komen niet te laat. Dat zegt minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid) maandag voordat hij aanschuift bij het Veiligheidsberaad. Het stevige pakket uit oktober werkte volgens hem aanvankelijk heel goed. 'Sinds enkele weken hebben mensen moeite met het naleven van de regels', aldus de minister. De situatie is aan het verslechteren en de toegang tot de zorg komt in het gedrang, zegt hij. Daarom is het nu nodig flink in te grijpen.
'Mensen die zeggen dat de maatregelen te laat komen, miskennen de ontwikkeling van het virus in de afgelopen weken. Het vindt toch weer wegen om toe te nemen.' Dinsdag maakt de minister bekend hoe de nieuwe maatregelen die maandag zijn aangekondigd, kunnen worden gehandhaafd.

Leidse ondernemers over gedwongen sluiting

'Ik had gedacht dat de sluiting iets later zou zijn', zegt een medewerker van een Leidse boekenzaak tegen de NOS. 'Ook was er de stille hoop dat we een essentiële winkel zouden zijn, zoals boekenwinkels in België. Nu moeten we afwachten.'
De inwoners van de Sleutelstad reageren gelaten op de nieuwe maatregelen. 'Het is nodig om de cijfers naar beneden te krijgen' en 'Als we het nu goed doen zijn we hopelijk van alles af', zeggen de Leidenaren.
Leidse ondernemers over gedwongen sluiting door coronamaatregelen
Inwoners Leiden reageren op nieuwe coronamaatregelen

Burgemeesters: kom niet meer naar de binnenstad

Kom niet meer naar de binnenstad. Blijf thuis. Die oproep doen meerdere burgemeesters, zoals die van Den Haag, Alphen aan den Rijn en Leiden. De berichten rond de strenge lockdown die er vermoedelijk aankomt, zorgen voor een grotere toeloop in de winkelgebieden.

Campagne 'Den Haag tegen Corona'

De grootschalige campagne 'Den Haag tegen Corona' is nu ook in het Haagse vertaald. Woensdag ontvangen alle inwoners van Den Haag een poster van Haagse Harry als bijlage in de gratis huis-aan-huiskrant 'De Posthoorn'. De poster kan worden opgehangen aan raam of voordeur om duidelijk te maken dat de bewoner zich aan de maatregelen houdt en ook bezoekers op te roepen de regels te volgen: 'Effe op bezoek, zau doet ik dat.'
Thuisbesmettingen blijven een groot probleem, aldus burgemeester Jan van Zanen. 'Daarom willen wij met deze actie aandacht vragen voor het gewenste gedrag in thuissituaties en bij het ontvangen van bezoek: was je handen als je binnenkomt en hou ook binnen anderhalve meter afstand. Heb je klachten? Stel je bezoek uit en laat je testen.'
'Den Haag is een internationale stad, logisch dat campagnemateriaal in negen talen beschikbaar is. Maar echt Haags ontbrak nog. Hoog tijd voor een Haagse variant van deze poster’, aldus cabaretier en Omroep West-presentator Sjaak Bral. Hij zorgde voor de Haagse vertaling van de poster en bracht maandag een levensgrote print persoonlijk bij burgemeester Jan van Zanen langs.
Op de voorkant van de poster staat een afbeelding van Haagse Harry en informatie in het Haags. Op de achterkant van de poster de Nederlandse versie.
De gemeente Den Haag lanceerde vorige maand de campagne 'Den Haag tegen Corona'. Bekende en onbekende Hagenezen en Hagenaars laten zien op welke manier coronaregels moeten worden nageleefd. Via de website denhaagtegencorona.nl/posterthuis kan de poster worden gedownload.
De Haag, was je klâhwe

Bijna 8500 nieuwe coronabesmettingen, minder dan in dagen daarvoor

Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 8496 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is minder dan in de dagen ervoor, toen het aantal positieve tests bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) boven de 9000 uitkwam.
Op maandagen ligt het aantal meldingen vaak wat lager dan op andere dagen, omdat in de weekenden minder mensen zich laten testen. Het aantal van bijna 8500 nieuwe gevallen is wel hoger dan op voorgaande maandagen. Precies een week geleden meldde het RIVM iets meer dan 7100 positieve tests, de week daarvoor waren in een etmaal bijna 4600 meldingen binnengekomen.

Rijen voor de winkels na aankondiging mogelijke harde lockdown

Voor meerdere winkels in koopcentrum In de Bogaard in Rijswijk staan maandagmiddag rijen mensen nu bekend is geworden dat niet-essentiële winkels al in de nacht van maandag op dinsdag dicht moeten wegens het grote aantal coronabesmettingen. Bij onder meer de cosmeticawinkels Douglas en Rituals en bij de Hema en boekhandel Bruna is er grote drukte.
Ook op andere plekken in de regio is het druk:

Meeste partijen vinden strengere coronaregels een goed idee

De meeste partijen in de Tweede Kamer vinden het goed als er strengere maatregelen tegen het coronavirus komen. De fractievoorzitters van de partijen waren uitgenodigd op het ministerie van premier Mark Rutte, voordat hij maandagavond de bevolking toespreekt vanuit het Torentje.
Veel politici willen actie zien na de oplopende cijfers van de afgelopen dagen. Volgens VVD'er Klaas Dijkhoff houden we ons nu minder goed aan dezelfde regels die tijdens de eerste golf golden. 'Dus met dezelfde regels boek je minder resultaat.'
PvdA-leider Lodewijk Asscher ziet een 'patroon van laat reageren'. Hij vroeg al eerder om actie van het kabinet. Thierry Baudet, voorman van Forum voor Democratie zou strengere coronaregels juist 'verschrikkelijk' vinden. 'De schade aan de samenleving is verbijsterend.'
'Grote zorgen', heeft SP-leider Lilian Marijnissen. Ook de fractievoorzitter van 50PLUS, Corrie van Brenk, vindt het 'heel zorgelijk als je de cijfers ziet'.

Museum de Zwarte Tulp door corona in problemen

Museum de Zwarte Tulp in Lisse kampt met financiële problemen. Er is ontslag aangevraagd voor de betaalde krachten, de full time directeur en een administratief medewerker van 20 uur, meldt mediapartner BO. Het museum komt geld te kort door de corona-crisis.
De gemeente Lisse biedt ook geen hulp omdat het museum nog niet in acute nood is en al steun heeft gehad uit een corona-noodfonds van de rijksoverheid. Als het UWV de ontslagen goedkeurt, zal het museum voorlopig op vrijwilligers moeten gaan draaien in afwachting van betere tijden.

'Harde lockdown met ingang van morgen, scholen woensdag dicht'

Het kabinet bereidt een vergaande lockdown voor waarbij bijna alles tot en met 19 januari dicht gaat: van scholen tot niet-essentiële winkels tot musea tot kapsalons tot theaters. De maatregelen gaan vannacht om 00.00 uur al in, om een run op winkels morgen te voorkomen, zo melden Haagse bronnen aan de NOS. Contactberoepen zoals kappers en massagesalons moeten ook stoppen, en mensen moeten zo veel mogelijk thuis blijven.
Scholen moeten vanaf woensdag hun deuren sluiten, en op online onderwijs overstappen. Premier Rutte spreekt het land vanavond om 19.00 uur toe over de vergaande maatregelen. Het kabinet gaat over tot deze drastische maatregelen omdat het aantal besmettingen hard is opgelopen en de druk op de zorg te groot wordt. Het kabinet hoopte op het terugbrengen van het aantal besmettingen half december naar 3600, maar het zijn er nu dagelijks bijna 10.000.
Mensen moeten zo veel mogelijk thuis blijven, en liever geen bezoek ontvangen. Het instellen van een avondklok is wel besproken, maar wordt niet ingevoerd.

Alle fractievoorzitters uitgenodigd op ministerie Algemene Zaken

De fractievoorzitters van alle partijen uit de Tweede Kamer zijn om 12.00 uur maandag uitgenodigd op het ministerie van Algemene Zaken. Dat bevestigen ingewijden. Dat ministerie wordt geleid door premier Mark Rutte.
Er wordt maandag overlegd over mogelijke extra coronamaatregelen die naar verwachting streng zullen worden. Waarschijnlijk gaan niet-essentiële winkels dicht.

Premier spreekt vanavond uit Torentje

Premier Mark Rutte houdt om 19.00 uur een toespraak vanuit het Torentje. Dat bevestigt de Rijksvoorlichtingsdienst. Het is de tweede keer dit jaar dat de minister-president een toespraak over de coronacrisis houdt vanuit het Torentje.
Waarschijnlijk worden nieuwe coronamaatregelen aangekondigd. Het kabinet overlegt maandag over strengere maatregelen, zoals het sluiten van niet-essentiële winkels. Het aantal coronabesmettingen neemt sinds begin deze maand weer toe. De afgelopen dagen zijn het er weer meer dan 9000 per dag.
Maandagochtend zei coronaminister Hugo de Jonge voorafgaand aan een spoedoverleg dat de situatie 'ernstig' is en er volgens hem meer nodig is. Uiteraard kijkt het kabinet naar maatregelen die Duitsland neemt, zei hij, maar 'wij hebben wel echt te maken met de Nederlandse situatie.' In Duitsland geldt vanaf aanstaande woensdag een strenge lockdown, waarbij niet-essentiële winkels dichtgaan enook scholen de deuren sluiten.

NS: aantal treinreizigers dit jaar meer dan gehalveerd

Het aantal treinreizigers komt dit jaar naar verwachting op ongeveer 45 procent uit van 2019. Dat verwacht treinvervoerder Nederlandse Spoorwegen (NS) in zijn eindejaarsprognose. Daarvan zal zo'n 93,4 procent op tijd zijn gearriveerd. De NS had zwaar te lijden onder de coronacrisis en het vele thuiswerken.

Kabinet besluit over nieuwe, zware maatregelen tegen corona

Het kabinet neemt maandag besluiten over nieuwe, zware maatregelen in de strijd tegen het coronavirus. In de ochtend is er crisisoverleg met bewindslieden die het meest bij de crisis zijn betrokken. Zij zullen de voorstellen bespreken die zondag in het Catshuis op tafel kwamen en die daarna verder zijn uitgewerkt door ambtenaren. Aansluitend neemt het kabinet daarover besluiten tijdens een extra ingelaste ministerraad.
Het is vrijwel zeker dat een groot deel van de winkels moet sluiten. Premier Mark Rutte liet dat vorige week al als optie doorschemeren. De invulling daarvan kan nog alle kanten op, zoals welke winkels precies en hoe lang. Ook over andere maatregelen die in het vizier liggen, is het nog niet duidelijk. Het gaat mogelijk om hernieuwde sluitingen van musea, bioscopen, theaters en andere evenementen. Ook scholen zouden een langere kerstvakantie kunnen invoeren, maar het is nog niet duidelijk of het kabinet dat besluit, wanneer het dan zou ingaan, hoe lang en om welke scholen het gaat

Bijpraten over de maatschappelijke gevolgen

Kim Putters, directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) komt de 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad maandag in Utrecht bijpraten over de maatschappelijke gevolgen van de coronacrisis. Het SCP houdt bij hoe tevreden Nederlanders zijn over hun leven. In september zei het bureau te verwachten dat de pandemie in de laatste maanden van het jaar meer invloed zou gaan krijgen op het welbevinden van de bevolking.
Ook minister van Justitie, Ferd Grapperhaus, schuift weer aan bij het Veiligheidsberaad. Het beraad gaat praten over handhaving van de kerstdrukte in de winkels, over de aanpak tijdens de komende feestdagen en over extra activiteiten voor jongeren. Ze bespreken ook wat er eventueel gaat gebeuren als de coronacijfers niet drastisch gaan dalen.

Ministerie waarschuwt voor 'fake' lijst met coronamaatregelen

Het ministerie van Justitie en Veiligheid waarschuwt mensen voor een lijst die zondagavond op social media rondgaat waarin zogenaamd de komende coronamaatregelen van het kabinet staan opgesomd. Volgens een woordvoerder gaat het om onjuiste informatie en betreft het "fake nieuws".
Het departement verwijst op Twitter naar de site van de rijksoverheid waar alle juiste informatie over corona en maatregelen staan. De nieuwe, zwaardere maatregelen die het kabinet inderdaad in petto heeft, zijn nog niet bekend en de besluiten worden maandag genomen. Zondag sprak een deel van het kabinet daarover in het Catshuis.
In de valse opsomming staat onder meer dat naast de winkelsluiting ook contactberoepen tijdelijk moeten stoppen, dat een groep maximaal twee mensen mag zijn, er een landelijk verbod op alcoholverkoop komt na 18 uur en dat er een avondklok wordt ingesteld tijdens de jaarwisseling vanaf 20 uur.

Coronakaart

Hoeveel besmettingen waren er in jouw gemeente? Op ons coronadashboard zie je onder andere het huidige risiconiveau van jouw regio en de dagelijkse ziekenhuisopnames.