Hoger beroep moordverdachte Thijs H. van start

Thijs H.
Thijs H. © Studievereniging Leiden
DEN HAAG - Bij het hof in Den Bosch begon dinsdag het hoger beroep tegen drievoudig moordverdachte Thijs H. Hij werd deze zomer door de rechtbank veroordeeld tot 18 jaar cel en tbs voor de moord op een 56-jarige vrouw in de Scheveningse Bosjes en een dubbele moord op de Brunssummerheide in Limburg. Thijs H. ging in beroep. De rechter verlengde dinsdagochtend tijdens de inleidende zitting zijn voorarrest.
De 29-jarige Thijs H. heeft bekend dat hij op 4 mei vorig jaar in de Scheveningse Bosjes in Den Haag de 56-jarige Etsuko heeft gedood. Drie dagen later sloeg hij toe op de Brunssummerheide, waar hij eerst een 63-jarige vrouw doodstak en korte tijd later een 68-jarige man.
Volgens het Pieter Baan Centrum was Thijs H. volledig ontoerekeningsvatbaar tijdens zijn daden. Maar de rechtbank twijfelde. Volgens de rechtbank dikte H. symptomen aan om volledig ontoerekeningsvatbaar te worden verklaard. H. zocht op internet verhalen over symptomen van psychopathie, medicijn- en drugsgebruik.

Ten onrechte veroordeeld

Volgens de advocaat van H. is hij ten onrechte veroordeeld voor moord. 'Het Pieter Baan Centrum heeft na uitgebreid en zorgvuldig onderzoek geconcludeerd dat hij volledig handelde onder invloed van een ernstige psychose. Thijs H. was volledig ontoerekeningsvatbaar', zei Weening na de veroordeling van de rechtbank.
De zaak is dinsdag nog niet inhoudelijk besproken, het gaat om een inleidende zitting. Thijs H. en zijn advocaat Serge Weening waren niet aanwezig. De volgende voorbereidende zitting is op 2 maart volgend jaar. Dan is ook duidelijk welke onderzoekswensen er nog zijn bij advocaat of Openbaar Ministerie.