DI-RECT met Soldier On hoogste nieuwe binnenkomer in Top 2000

DEN HAAG - DI-RECT is dit jaar de hoogste nieuwe binnenkomer in de NPO Radio 2 Top 2000. Hun hit Soldier On maakt op het randje van de top tien zijn debuut en komt binnen op plaats 12. Het levert de band een Top 2000 Award op, zo werd donderdagmiddag bekend gemaakt.

Radio 2 zet met de Top 2000 Award sinds 2018 jaarlijks een Nederlandse artiest of band extra in de schijnwerpers. Vorig jaar werd de prijs uitgedeeld aan Danny Vera, die met Roller Coaster de hoogste binnenkomer ooit was op plaats 4. Davina Michelle kreeg de award twee jaar geleden. De zangeres uit Nieuwerkerk aan den IJssel was toen de hoogste nieuwe Nederlandse binnenkomer met Duurt Te Lang op positie 477.

De mannen van DI-RECT waren naar eigen zeggen met stomheid geslagen toen ze hoorden dat ze dit jaar de hoogste nieuwe binnenkomer zijn. 'Het is echt waanzinnig. Een heel mooi cadeau na zo'n raar jaar', zegt zanger Marcel Veenendaal. 'Dat het nummer zoveel betekenis heeft voor mensen is heel bijzonder. Het heeft zo'n beetje door elke speaker in Nederland geklonken.'

'Erg onder de indruk'

Toen Veenendaal het nummer schreef, had hij geen idee dat het voor veel fans een steun zou worden tijdens de coronacrisis. 'De focus lag op heel andere plek. Je maakt zoiets niet met het idee om succes te maken. Je weet niet waar het allemaal terecht komt en voor wie het betekenis heeft. Maar ik ben heel erg onder de indruk wat het heeft betekend voor mensen en nu nog steeds doet.'

Zo'n hoge entree als DI-RECT nu maakt is in de voorgaande 21 edities zelden voorgekomen. Slechts vijf platen wisten nog hoger binnen te komen: Guns N' Roses met November Rain (op 10 in 2000), Coldplay met Viva La Vida (op 11 in 2009), Adele met Someone Like You (op 6 in 2011), Danny Vera met Roller Coaster (op 4 in 2019) en Normaal met De Boer Dat Is De Keerl (op 9 in 2019).

LEES OOK: DI-RECT ontvangt gouden plaat voor Soldier On

Meer over dit onderwerp:
DI-RECT
Deel dit artikel: