Krakers Huize Ivicke mogen van de rechter blijven zitten

Het achterterras van Huize Ivicke
Het achterterras van Huize Ivicke © Omroep West
WASSENAAR - De krakers die sinds de zomer van 2018 in het zwaar vervallen Huize Ivicke langs de N44 in Wassenaar zitten, mogen er van de rechter nog even blijven. De gemeente wilde ze eruit zetten, maar de rechter oordeelt dat de gemeente het pand niet mag ontruimen.
Belangrijkste reden om de krakers te laten zitten is volgens de rechter dat ze geen overlast veroorzaken, en dat het monumentale pand na een ontruiming weer leeg zou komen te staan.
De gemeente probeert verval tegen te gaan door, tegen de zin van 'krottenkoning' en eigenaar Ronnie van de Putte, wat te verbouwen. Maar omdat er een anonieme melding over vleermuizen is binnengekomen bij de omgevingsdienst, ligt dat werk nu voor een belangrijk deel stil. Van de Putte doet voorlopig niets met het pand en hij kan volgens de rechter ook geen concrete plannen overleggen.

Geluidsoverlast

Als de krakers uit het pand worden gezet, zijn ze dakloos. Dat vindt de rechter zwaar wegen. Daar komt volgens het vonnis van de rechtbank bij dat er in de tweeënhalf jaar dat de krakers er nu zitten, maar één keer is geklaagd over geluidsoverlast. Als de gemeente spandoeken of dergelijke dingen niet mooi vindt, kan diezelfde gemeente vragen om deze weg te halen.
Al met al mogen de krakers nu blijven zitten tot in ieder geval zes weken na uitspraak in een bodemprocedure die eigenaar Van de Putte heeft aangespannen tegen de gemeente Wassenaar. Het juridische steekspel tussen deze twee duurt al jaren en het is onduidelijk wanneer er een finaal oordeel van de rechter komt.

VVD: 'Hadden het graag anders gezien'

De Wassenaarse VVD heeft zich altijd hard gemaakt voor de ontruiming van Ivicke. De partij zegt dat ze 'de uitspraak graag anders hadden gezien', maar dat dit slechts een tussenstap is, omdat er nog een andere rechtszaak loopt over de toekomst van het rijksmonument.
De gemeente Wassenaar laat weten op dit moment niet te proberen via de rechter Huize Ivicke alsnog leeg te krijgen.