Instellingen

Werkstraffen van 100 uur voor schippers fatale aanvaring Volvo Ocean Race

Hulpdiensten slepen een rubberboot weg na het ongeval.
Hulpdiensten slepen een rubberboot weg na het ongeval. © ANP
DEN HAAG - De twee schippers die betrokken waren bij de fatale aanvaring aan de vooravond van de Volvo Ocean Race, eind juni 2018 op Scheveningen zijn vrijdag veroordeeld tot een werkstraf van 100 uur door de rechtbank in Den Haag. Bij de aanvaring tussen de twee boten kwam een 56-jarige man om het leven, drie anderen raakten zwaargewond.
'Het is op die dag verschrikkelijk misgegaan in de buitenhaven in Scheveningen', zei de rechter bij het begin van het vonnis. Beide boten voeren in de haven van Scheveningen richting zee. De RIB-boot had een voorsprong op de stalen motorboot.
Vlak voor het bereiken van zee maakte de rubberboot een bocht naar rechts om terug de haven in te gaan. Jan de J., de schipper van de motorboot, kon de rubberboot niet meer ontwijken en klapte op de boot. Een van de opvarenden overleed, drie anderen raakten zwaargewond.

Gelijke straffen

De rechtbank legde beide bestuurders een gelijke straf op, het OM eiste eerder een zwaardere straf tegen de bestuurder van de stalen boot. Tegen hem zei de rechter: 'U had de aanvaring kunnen voorkomen door vaart te minderen en afstand te houden'.
De rechtbank oordeelde dat de schipper van de RIB het ongeval ook had kunnen voorkomen als hij had omgekeken voordat hij zijn bocht inzette.

Niet te voorkomen

De beide schippers gaven tijdens de rechtszaak juist aan dat ze het ongeluk niet konden voorkomen. 'Ik heb natuurlijk al tientallen keren gekeken wat ik anders had kunnen doen. Ik heb op dat moment naar eer en geweten gehandeld', zo verklaarde Stanislav G., de schipper van de snelle rubberboot.
De impact op de drie slachtoffers is nog altijd groot, benadrukte de rechter. Een slachtoffer liep zwaar hersenletsel op. Het slachtoffer liep eerst marathons en werkte tachtig uur in de week, zei de rechter. 'Inschatting is dat zijn herstel jaren zal gaan duren en dan niet eens volledig zal zijn. Slachtoffers konden met de uitspraak meekijken via een videoverbinding.