Zoekactie in Hofvijver naar pan die in het water viel tijdens toespraak Rutte

De brandweer heeft dinsdag gezocht naar de pan
De brandweer heeft dinsdag gezocht naar de pan © Regio15
DEN HAAG - Het is inmiddels de bekendste pan uit de pandemie, de pan die de demonstrant tijdens de toespraak van Mark Rutte in de Hofvijver liet vallen. De brandweer heeft dinsdagmiddag op vraag van het Haags Historisch Museum in de Hofvijver gezocht naar de pan. Tevergeefs, want de pan werd niet gevonden in het water.
De beelden van de demonstrant die tijdens het lawaaiprotest herrie stond te maken met het pannetje, die vervolgens in het water viel, gingen viraal. Het filmpje verbrak bijna het kijkcijferrecord van de toespraak zelf.
Het Haags Historisch Museum wil het voorwerp daarom toevoegen aan de expositie over corona. 'We zijn bezig met een coronaverzameling', vertelt Martijn van Ooststroom van het museum. 'We willen het stukje geschiedenis dat nu met de pandemie geschreven wordt, laten zien in de tentoonstelling. Daarom willen we de pan graag toevoegen, het liefst nog met het verhaal van de demonstrant erbij.'
Daar gaat het pannetje

'Meld je, inclusief pan'

Zodoende vroeg het museum de brandweer om hulp. 'Zij reageerden heel positief', zegt Van Ooststroom. 'Ze hebben het als een soort oefening uitgevoerd. Het is jammer dat ze de pan niet hebben gevonden. Misschien heeft de eigenaar hem later zelf uit de Hofvijver gehaald, want het is niet diep en het water is helder dus dat kan makkelijk.'
Desalniettemin hoopt het museum de pan alsnog te bemachtigen. 'Dus bij deze de oproep aan degene die de pan heeft, of aan de demonstrant zelf: meld je bij ons. Enige voorwaarde is dat we dan de pan mogen hebben voor de collectie', lacht Van Ooststroom. De corona-expositie is zodra het weer mag, te zien in het Haagse museum.