Verdachte Leidse sextortion-zaak hoeft niet terug naar cel

Illustratief beeld van een telefoon met naaktfoto.
Illustratief beeld van een telefoon met naaktfoto. © ANP
LEIDEN - De 23-jarige Kasra, die geholpen zou hebben om tientallen jonge mannen af te persen met seksuele foto's, hoeft van het Openbaar Ministerie niet terug naar de gevangenis. De officier eiste woensdag een celstraf van 216 dagen, precies de tijd die de Leidenaar al in voorarrest heeft gezeten. Wel wil het OM dat de man een voorwaardelijke gevangenisstraf en een taakstraf krijgt.
Kasra S.E. maakte volgens het OM deel uit van een criminele organisatie. Ze deden zich voor als de knappe meiden en vroegen jongens om pikante foto's van zichzelf te sturen. Als ze dit deden, werden ze onder druk gezet om geld te betalen. Deden ze dit niet, dan zouden de foto's naar familieleden worden gestuurd en op social media worden gezet.
In de zaak zijn negentien verdachten uit de Leidse regio aangehouden, die voor een groot deel minderjarig zijn. Het Openbaar Ministerie vertelde dat er 41 slachtoffers bekend zijn, maar dat het werkelijke aantal afgeperste jongens waarschijnlijk veel hoger ligt.

'Ik vertrouwde het'

De 23-jarige Leidenaar werd als hoofdverdachte gezien, maar tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak bleek dit niet zo te zijn. Kasra zou zijn bankrekening ter beschikking hebben gesteld aan een vriend van de voetbal. Hierop is in totaal 45.000 euro gestort. 'Ik vertrouwde het, en had er geen nare gedachten bij', zo verklaarde de Leidenaar zijn rol. Hij keek zelf nooit op deze rekening. 'Ik doe niet aan internetbankieren.'
De verdachte ontkende zijn bijdrage aan de afpersingen, maar het OM gelooft daar niets van. 'De verdachte heeft een significant aandeel geleverd aan de criminele organisatie', verklaarde de officier van justitie. 'Hij speelde een cruciale rol.'

Aangiften intrekken

De aanklager vertelde dat slachtoffers bedragen van 3000 en 7000 euro stortten op de rekening van Kasra. Het meeste geld dat werd gestort op de rekening van de Leidenaar zou bij een pinautomaat contant zijn opgenomen. Op zijn laptop werden ook accounts van sociale media teruggevonden die de afpersers gebruikt zouden hebben.
Hij zou daarnaast berichten hebben verzonden aan enkele afgeperste slachtoffers, om hen te dwingen de aangiften bij de politie in te trekken. De officier van justitie eiste naast een onvoorwaardelijke celstraf van 216 dagen, ook nog een voorwaardelijke celstraf van 60 dagen en een werkstraf van 120 uur. Daarnaast zou Kasra de 45.000 euro van zijn rekening terug moeten betalen. De rechtbank doet op 6 januari uitspraak.