Coronavirus: Aantal patiënten in ziekenhuis boven piek november, weer 7500 nieuwe besmettingen

REGIO - De tweede golf van het coronavirus is in volle gang. Volg alles rond het virus in dit overzicht.
Regiogenoot in Zuid-Afrika: 'Het is hier echt een bende'
Aan het einde van het jaar zoekt het TV West Nieuws contact met mensen waarmee tijdens de eerste coronagolf is gesproken. Regiogenoot Jan Keyzer woont al meer dan twintig jaar in Zuid-Afrika, waar het coronavirus weer is opgelaaid. 'Het is een bende', zo vertelt Keyzer. 'Feestjes gaan gewoon keihard door. De regering heeft een nieuwe lockdown aangekondigd, maar ik denk dat het een beetje achter de feiten aanlopen is. Dit hadden ze drie weken eerder moeten doen.
Inmiddels zijn meer dan een miljoen mensen in het Afrikaanse land besmet. Ook is het gemuteerde virus vanuit Groot-Brittannië in het land opgedoken. 'Gisteravond zei de president dat er de nieuwe variant is die zich sneller verspreid en gelijk werd er naar de jongeren gewezen. Die verspreiden het nu massaal, net als de mensen die zich niet aan de regels houden.' Het land kent een avondklok. 'Na negen uur mag eigenlijk niemand meer de straat op', zegt hij. 'Ik hou me al heel lang aan de regels en hoop dat iedereen dat ook doet. Dan zijn we hier zo snel mogelijk vanaf en kunnen we weer normaal gaan leven.'
Keyzer werkt in Zuid-Afrika voor ABN-AMRO, maar hij werkt ernaast ook in een seksshop. 'Het is daar echt een gekkenhuis', vertelt hij lachend. 'Ik werk daar nu al acht of negen jaar twee dagen in de week, en deze maand gaan we een recordomzet halen.'
Jan Keyzer vertelt over de lockdown in Zuid-Afrika
Bijna 100.000 zorgmedewerkers positief getest
Sinds het begin van de corona-uitbraak in Nederland hebben zeker 96.042 mensen die in de zorg werken het coronavirus opgelopen. Dat zijn er 8434 meer dan vorige week. De week ervoor waren er ruim 9600 besmette zorgmedewerkers bijgekomen, blijkt uit gegevens van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Het aantal overleden zorgmedewerkers steeg afgelopen week van 19 naar 21. Het totaal aantal zorgmedewerkers dat in een ziekenhuis was opgenomen, nam toe van 716 naar 729. Het gaat niet alleen om mensen die in ziekenhuizen werken, zoals verpleegkundigen en artsen, maar ook om bijvoorbeeld thuiszorgmedewerkers. Het is niet bekend waar ze besmet zijn geraakt.
EU koopt nog eens 100 miljoen doses Pfizervaccin
De Europese Unie koopt nog eens 100 miljoen doses van het coronavaccin van Pfizer/BioNTech. Dat meldde voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie dinsdag op Twitter. De nieuwe bestelling komt bovenop de 200 miljoen die de EU eerder inkocht bij de deze Amerikaans-Duitse fabrikant.
De eerste bestelling van 200 miljoen inentingen met het Pfizervaccin worden tot aan september 2021 geleverd aan alle EU-landen. Het vaccin van wordt wekelijks in grote ladingen verscheept.
De EU heeft al overeenkomsten getekend met AstraZeneca (300 miljoen doses), Sanofi-GSK (300 miljoen) en Johnson & Johnson (200 miljoen). Deze middelen zijn nog niet goedgekeurd.
Aantal opgenomen coronapatiënten stijgt tot boven piek november
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is afgelopen etmaal met 178 gestegen. Dat is de grootste toename in 24 uur tijd sinds mei, toen het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) begon met het bijhouden van de gegevens.
In totaal behandelen ziekenhuizen nu 2751 coronapatiënten. Daarmee zitten de ziekenhuizen boven de piek van de tweede golf. Begin november waren 2653 patiënten opgenomen. Het LCPS verwacht 'dat de huidige sterke stijging ook in de komende dagen doorzet'.
Weer ongeveer 7500 coronagevallen
Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 7561 nieuwe coronagevallen doorgegeven aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is vrijwel gelijk aan maandag, toen het instituut 7438 gevallen meldde. Op zaterdag en zondag kwamen er ruim 9000 positieve tests bij en in de dagen ervoor meer dan 10.000. Of de daling door de kerstdagen of door de lockdown komt, kan het RIVM nog niet zeggen.
Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal wel fors. De gezondheidsdiensten registreerden dat 171 mensen aan het virus zijn overleden. Dat is het hoogste aantal in een etmaal sinds half april, maar het wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Onder de sterfgevallendie de afgelopen 24 uur zijn gemeld, zijn dertien mensen uit Apeldoorn, het hoogste aantal van het land.
Defensie naar drie regio's voor besluit over hulp in zorg
Medewerkers van het ministerie van Defensie gaan dinsdag en woensdag naar ziekenhuizen en verzorgingshuizen in Groningen, Twente en Apeldoorn om te kijken of zorginstellingen daar hulp van militairen kunnen krijgen. Ze beoordelen welke hulp nodig is en hoe die verdeeld kan worden. Het besluit daarover moet zo snel mogelijk komen, laat Defensie weten.
Volgens minister Ank Bijleveld kan Defensie niet alle problemen oplossen. 'Defensie kan niet zomaar een complete corona-afdeling uit de grond stampen. Daarvoor hebben we gewoon niet genoeg medisch geschoolde militairen, gespecialiseerd in infectieziekten', benadrukt ze.
De veiligheidsregio's Groningen, Twente en Noord- en Oost-Gelderland hebben Defensie om hulp gevraagd in de verpleeg- en verzorgingshuizen en de thuiszorg. Ook ziekenhuizen vragen om militaire hulp. Die bijstand moet helpen om te voorkomen dat de zorg vastloopt en ouderen niet meer gewassen kunnen worden. De zorg is overbelast door de vele coronapatiënten.
Noordwijk, Noordwijkerhout en De Zilk gaan klokken luiden bij jaarwisseling
Vrijwel alle kerken in Noordwijk, Noordwijkerhout en De Zilk luiden op oudejaarsavond om 0:00 uur hun klokken. Zo wordt het oude jaar ditmaal niet uitgeluid met vuurwerk, maar het nieuwe jaar ingeluid met kerkklokken. De kerken in de drie gemeenten geven hiermee gehoor aan diverse landelijke, regionale en lokale oproepen.
Ook burgemeester Wendy Verkleij heeft aangegeven enthousiast voorstander te zijn van het klokkenluiden: 'Als we met elkaar om 0:00 uur kunnen luisteren naar luidende kerkklokken, geeft dat mensen hopelijk een gevoel van samenhorigheid', zegt ze. 'Daar is nu meer dan ooit behoefte aan. De kerkklokken zie ik als een teken van hoop op het moment dat we het moeilijke jaar 2020 afsluiten en een mooier nieuw jaar starten.'
GGD gaat vanaf 18 januari medewerkers verpleeghuizen vaccineren
De GGD heeft de vaccinatielocaties bekendgemaakt waar zorgmedewerkers voor verpleeghuizen vanaf 18 januari terechtkunnen. Eerder was al duidelijk dat op 8 januari het vaccineren begint in Utrecht, Rotterdam en de GGD-regio Hart voor Brabant.
Vanaf 18 januari komen daar de volgende locaties bij: Leeuwarden, Groningen, Assen, Alkmaar, Purmerend, Lelystad, Zwolle, Amsterdam, Schiphol, Huizen, Apeldoorn, Enschede, Leiden, Den Haag, Houten, Rotterdam The Hague Airport, Dordrecht, Arnhem, Wijchen, Goes, Breda, Veghel, Eindhoven, Venlo en Maastricht.
KNRM ziet uitwerking coronamaatregelen in reddingscijfers
De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) ziet de effecten van de coronamaatregelen terug in de jaarcijfers. Zo is het aantal mensen dat is gered lager dan in 2019 en voeren er minder boten waar minder mensen opzaten dan een jaar eerder.
In een overzicht van alle cijfers is te zien dat de KNRM wel meer reddingsacties moest uitvoeren dan een jaar eerder, maar dat er minder mensen gered werden. Dat komt volgens de reddingsmaatschappij doordat mensen niet meer in grote groepen mochten samenkomen. Daardoor gingen mensen in kleinere gezelschappen naar het water of weg met de boot.
In het voorjaar waren er beduidend minder reddingsacties nodig dan in voorgaande jaren, dat kwam door de lockdown die toen van kracht was. Alle jachthavens waren dicht, waardoor er weinig boten op het water waren. In de zomer werden dan weer meer watersporters en zwemmers gered. Dat verklaart de KNRM doordat mensen niet of nauwelijks naar het buitenland op vakantie konden en dus in eigen land het water opzochten.
Negatieve coronatest verplicht voor reizen naar Nederland
Wie vanaf vandaag naar Nederland wil reizen vanuit het buitenland zal een negatieve coronatest moeten kunnen laten zien. De nieuwe maatregel van het kabinet gaat vanaf vandaag in om het risico op besmetting en verspreiding van het coronavirus verder in te dammen. Vorige week had het kabinet de nieuwe maatregel al aangekondigd. Om middernacht trad de maatregel dan ook daadwerkelijk in werking.
De verplichting geldt voor iedereen die afkomstig is uit een 'hoog risicogebied'. De PCR-test moet maximaal 72 uur voor aankomst in Nederland zijn afgenomen. Reizigers uit een aantal 'veilige' landen hoeven geen test af te nemen. Dat zijn onder meer de eilanden die bij het Koninkrijk horen zoals Aruba en Sint Maarten, maar ook landen zoals Australië, Zuid-Korea en Japan zijn uitgezonderd van de regel.
Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen opgelopen tot 2573
Het totale aantal mensen dat met corona in het ziekenhuis ligt, is nu opgelopen tot 2573. Dat is het hoogste aantal sinds 3 november. Op die dag piekte de drukte in de ziekenhuizen door de tweede coronagolf en waren 2653 patiënten opgenomen. Ten opzichte van zondag steeg het aantal opgenomen Covid-19-patiënten met 152. Dat is de grootste toename in een dag sinds mei, toen het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) begon met het bijhouden van de gegevens.
In totaal steeg het aantal coronapatiënten op de ic's met 27. Dat is de grootste toename op de ic's in een etmaal sinds 24 oktober. Intensive cares hebben in totaal nog 250 bedden over, zowel voor coronapatiënten als voor mensen met andere klachten. Op verpleegafdelingen zijn nog meer dan 2000 bedden beschikbaar voor coronapatiënten en anderen. In totaal hebben de Nederlandse ziekenhuizen dus nog plek voor ongeveer 2300 mensen, wat neerkomt op gemiddeld ongeveer twintig bedden per ziekenhuis.
Britse virusvariant bij elf mensen in Nederland vastgesteld
De Britse coronavirusvariant is tot nu toe bij elf personen in Nederland gevonden, meldt het RIVM. Het is aangetroffen bij vijf personen in de regio Amsterdam, bij vijf personen in de regio Rotterdam en bij één persoon in de regio Nijmegen.
Forse daling aantal coronagevallen, 7453 meldingen afgelopen etmaal
Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 7453 positieve coronatests gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is het laagste aantal sinds 15 december. Toen was er sprake van een computerstoring. Of dat ook nu het geval is, is niet bekend.
Op zondag meldde het RIVM ruim 9000 nieuwe gevallen en op zaterdag bijna 9900.
Coronakaart
Hoeveel besmettingen waren er in jouw gemeente? Op ons coronadashboard zie je onder andere het huidige risiconiveau van jouw regio en de dagelijkse ziekenhuisopnames.