Oliebollenbakkers maken zich op voor drukte: 'Alles voor de waardering van de klant'

Remon Müller van De Oliebollenbakkerij is al druk aan het werk.
Remon Müller van De Oliebollenbakkerij is al druk aan het werk. © Omroep West
NIEUWERKERK AAN DEN IJSSEL - Buiten is het nog donker en op straat is nog niemand te zien, maar toch is Remon Müller al druk aan het werk in een oliebollenkraam in Nieuwerkerk aan den IJssel. 'We zijn de mix aan het leeghalen met het beslag erin. Dit doen we dan in een teiltje en dan gaat het beslag rijzen. En als het zover is dan kunnen we gaan beginnen met bakken.'
Voor de eigenaar van De Oliebollenbakkerij zijn dit de drukste dagen van het jaar. 'We hebben al veel bestellingen gekregen', legt Müller uit. Het assortiment is de afgelopen jaren ook steeds wat verder uitgebreid. 'Het gaat niet alleen meer om de oliebollen en de appelbeignets, maar we krijgen ook veel vraag naar de bananenbol en dat soort producten. Daar gaat veel tijd in zitten om dat allemaal te maken.'
De coronamaatregelen hebben ook voor de oliebollenbakker grote gevolgen. 'We bezorgen dit jaar ook. Dat doen we al bij bestellingen vanaf 15 euro. Dus alleen als je alleen bent is dat misschien wat veel, maar verder is het goed te doen.'

Stavergunning bij dicht tuincentrum

Maar wat als je een stavergunning voor je kraam hebt op het parkeerterrein van een tuincentrum in Voorschoten en het tuincentrum is dicht omdat het geen essentiële waar verkoopt. Dan is het wel heel stil... Alleen de oliebollenkraam van Antoinette van den Houten is open sinds maandagmorgen. De leverancier heeft vanmorgen balen vol meel en suiker gebracht. De telefoon van Antoinette staat roodgloeiend. 'Iedereen belt of ik wel open ben.' Ja, ze is open.
De dagen rond Kerst is ze dit jaar dicht gebleven, terwijl ze andere jaren dan ook flink verkoopt. 'Normaal sta ik hier dan wel, maar er was geen kerstbomenverkoop en geen kerstfair bij Intratuin. Dus het had geen zin.' Maar nu in de opmaat naar de jaarwisseling weten de klanten haar wel te vinden. 'Ik sta hier al 23 jaar en daarvoor stond mijn moeder er. Dus de klanten komen wel.'

Thuis opeten

Met gemak tilt Van den Houten een ton met beslag van 45 kilo op het aanrecht en gooit in een moordend tempo de bollen in het vet. De eerste klanten komen al langs. Anders dit jaar is dat de bollen en flappen niet op het terrein gegeten mogen worden. 'Ik heb een vergunning voor dit terrein, maar de horeca mag hier ook niet open. We vragen dus de klanten of ze ze op willen eten in de auto of buiten het terrein van het tuincentrum.'
Ondertussen wordt er gebouwd aan een oliebollen drive-through. De laatste twee dagen van dit jaar staat er een dubbele bezetting in de kraam, maar de klanten morgen niet uit hun auto. 'Met die drukte is het veel te moeilijk om je aan de 1,5 meter te houden. Dus toen hebben we de drive through bedacht. Dan blijft het zo veilig mogelijk.'
De oliebollenkraam van Antoinette op het lege parkeerterrein van Intratuin is gewoon open

Oliebollentest

Ook bij de kraam in Nieuwerkerk aan den IJssel heeft Remon Müller extra maatregelen genomen. 'Zoals overal zie je hier wachtstrepen op anderhalve meter. Daarnaast heb ik extra mensen ingezet, zodat we al onze klanten zo snel mogelijk kunnen helpen en niemand te lang in de rij hoeft te staan.'
De oliebollen van De Oliebollenbakkerij worden traditioneel goed beoordeeld. Zo scoorde Müller altijd hoog in de jaarlijkse oliebollentest van het AD. De krant is gestopt met het beoordelen van de verschillende oliebollen in het land. 'Aan de ene kant is het jammer, maar het neemt ook wel een hoop stress weg', zo vertelt de bakker. 'Uiteindelijk doe je het toch vooral voor de waardering van je klanten.'