Cel en tbs voor steekpartij in jeugdgevangenis

Jeugddetentiecentrum Teylingereind
Jeugddetentiecentrum Teylingereind © Tom van der Horst
SASSENHEIM - Een 22-jarige man die begin dit jaar een medebewoner van jeugdgevangenis Teylingereind in zijn buik stak, moet tien maanden de cel in. Naast de gevangenisstraf heeft de rechter de Amsterdammer ook tot tbs met dwangverpleging veroordeeld.
Nathan F. stak op 4 januari een mede-gedetineerde in zijn buik met een mes. De mannen hadden ruzie met elkaar gekregen. F. rende met een mes achter het slachtoffer aan en stak hem neer. De groepsleider die tussenbeide wilde komen, werd met het mes in een arm en een been gestoken.
F. zei tijdens de zitting dat hij juist werd aangevallen en zich verdedigde met het mes. Hij vertelde dat de sfeer al dagen gespannen was en dat het slachtoffer hem treiterde en bedreigde.

Stoornis

De rechter vindt dat als dit verhaal klopt, er geen noodzaak was voor F. om zich te verdedigen. 'De verdachte had dan naar de groepsleiding kunnen stappen. Bovendien heeft hij ook niet geaccepteerd dat de groepsleiding uiteindelijk ingreep.'
Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden twee jaar cel tegen Nathan F. De rechtbank houdt er rekening mee dat F. verminderd toerekeningsvatbaar is. Volgens deskundigen moet de 22-jarige Amsterdammer worden behandeld aan een stoornis. De rechter wil dat die behandeling zo snel mogelijk begint.