Affakkelen van gaslek houdt Den Hoorn wakker

Affakkelen gaslek Den Hoorn | Foto Regio 15
Affakkelen gaslek Den Hoorn | Foto Regio 15
DEN HOORN - Een deel van Den Hoorn is in de nacht van dinsdag op woensdag ruw uit de slaap gehaald door het affakkelen van een gaslek aan de Voordijkshoorn. Vooral het gecontroleerd affakkelen van het lekke deel maakte veel mensen wakker. Omdat de leiding onder hoge druk staat gaat dat gepaard met veel geluid en licht. Maar de huizen in de buurt hoefden niet te worden ontruimd. Wel is de Dijkhoornseweg afgesloten voor verkeer.
Bewoners in Den Hoorn roken dinsdagavond een gaslucht bij hun huizen. Medewerkers van netbeheerder Westland Infra wisten het rond middernacht te herleiden tot een lek in een transportleiding aan de overkant van de weg.
Nadat het lekke deel werd afgesloten moest het gas gecontroleerd worden verwijderd. Normaal gesproken kan dat door het gas te laten verwaaien of af te fakkelen, dus in brand te steken. Omdat de transportleiding onder hoge druk staat wordt daarvoor een speciale affakkelinstallatie gebruikt.

Veel gesis

Vanwege de druk gaat dat altijd gepaard met veel gesis, zelfs als de leiding wordt afgeknepen. En door het affakkelen geeft het vuur 's nachts veel licht. De brandweer is uit voorzorg uitgerukt. De weg is afgesloten. Omwonenden hebben hun huis niet hoeven verlaten. Ze bleven zelfs op het gas aangesloten.
Rond kwart over vier vannacht werd met het affakkelen begonnen; dit zou zo'n twee uur gaan duren. Daarna wordt de leiding open gegraven om het lek letterlijk boven water te halen en te repareren. Volgens woordvoerder Ton van Rest van Westland Infra zullen de werkzaamheden de hele dag in beslag nemen.