Hagenaars gooiden dit jaar meer rotzooi weg: kwart meer afval ingezameld

© Omroep West
DEN HAAG - Onder meer door de coronacrisis is er dit jaar in Den Haag fors meer afval ingezameld. Volgens Pieter Kaltner van Haagse Milieu Services lag de afvalaanvoer op piekmomenten zelfs tussen de 25 en 30 procent hoger dan gebruikelijk. Wekelijks wordt er nu zo'n vijf miljoen kilo afval ingezameld.
Tijdens de intelligente lockdown in het voorjaar was het bij de Haagse milieustraten veel drukker dan normaal. Veel inwoners hadden tijd over en dat werd overduidelijk besteed aan klussen, opruimen en tuinonderhoud. Maar ook nu, in de periode tussen kerst en Oud en Nieuw, staat er weer een file met inwoners die grofvuil komen wegbrengen.
Maar, volgens HMS-manager Kaltner, is het het hele jaar door drukker geweest. 'We zagen bij de huis-aan-huis-inzameling dat er veel meer afspraken waren en dat er veel meer buiten stond', zegt Kaltner bij mediapartner Den Haag FM. Tegelijk werd er ook veel meer vuilnis naast de ondergrondse restafvalcontainers gezet en werd er meer afval gedumpt de afgelopen periode.

Jaarwisseling

Om de toegenomen afvalstroom het hoofd te bieden moest HMS opschalen. 'Met name de grofvuilploegen zijn uitgebreid van vijf naar soms acht ploegen en van vijf naar zes dagen', licht Kaltner toe.
En met de jaarwisseling in zicht blijft de drukte nog wel even aanhouden, 'Tussen kerst en Oud en Nieuw zijn wij op pad om alles wat maar brandbaar is van straat te halen. Tijdens oudjaar zijn wij ook op pad, wij werken dan 24 uur door om brandhopen en afval wat mogelijk kan branden in te zamelen', vertelt Kaltner.

Melden

Inwoners die brandgevaarlijk afval zien liggen, wordt gevraagd om een melding hiervan bij de gemeente te doen. En heb je nu zelf huishoudelijk afval, dan wordt verwezen naar de huisvuilkalender.
Op 1 januari wordt er echter niet ingezameld, het ophalen gebeurt dan eerder of een dag later. En voor ondergronds restafvalcontainers (orac's) geldt dat deze op 31 december zullen worden afgesloten. Het is dan de bedoeling om afval tijdens de jaarwisseling even binnen te houden. De orac's gaan op 1 januari weer open. En vanaf de eerste week van januari kunnen Hagenaars de kerstboom buiten zetten, die worden dan opgehaald.