Tientallen mensen doen op eigen houtje toch Nieuwjaarsduik

DEN HAAG - De traditionele Nieuwjaarsduik in Scheveningen ging dit jaar niet door, maar toch gingen tientallen mensen vrijdagochtend de zee in. En dat terwijl de Reddingsbrigade had gewaarschuwd niet op eigen houtje een duik te nemen.
Vorig jaar doken tienduizenden mensen op de eerste dag van 2020 in de Noordzee. Dit jaar vond de organisatie het vanwege het besmettingsgevaar met het coronavirus onverantwoord om veel mensen op het strand bij elkaar te laten komen.
De organisatie kwam zelfs met een alternatief: een blik zeewater om thuis over je hoofd te gieten. Desondanks kwamen enkele tientallen mensen op eigen houtje naar de kust om 2021 te beginnen met een frisse duik. 'Het was koud, maar geweldig!' gilden sommige zwemmers tegen een aanwezige Omroep West-verslaggever.
Tientallen mensen gingen toch de zee in voor de Nieuwjaarsduik

'Geen risico genomen'

De Reddingsbrigade Nederland waarschuwde afgelopen week nog om niet te gaan zwemmen in zee of een binnenwater, omdat direct toezicht ontbreekt. Het water in Nederland is momenteel gemiddeld zo'n 7 graden Celsius, wat koud genoeg is om onderkoeling en kramp te veroorzaken bij een zwempartij.
'Ik heb daar rekening mee gehouden', vertelt een man die stipt om 12.00 uur het water indook. 'Dit zou mijn twintigste keer worden en ik dacht: ik ga weer gewoon. Ik heb rekening gehouden met het advies: ik ging normaal gesproken wat verder en dan zwom ik wat baantjes heen en weer. Nu alleen kopje onder. Ik heb geen risico's genomen.'
Verslaggever Lieuwe van Slooten sprak op het strand met mensen die toch het water ingingen. Je luister het fragment hieronder terug.
© Richard Mulder