Richard de Mos gaat aangifte doen tegen PvdA-politica na 'opruiende' tweets over Duindorp

Richard de Mos
Richard de Mos © ANP
DEN HAAG - De voorman van Hart voor Den Haag, Richard de Mos, gaat aangifte doen tegen PvdA-politica Dian Vrijmens uit Huizen. Zij stuurde op 31 december via Twitter een bericht de wereld in over de 'demonstratie' in Duindorp. 'Ik stel voor dat we van #Duindorp een groot vreugdevuur maken. Tot op de grond toe af laten branden', schreef het plaatsvervangend raadslid uit het Gooi.
De Mos is zeer onaangenaam getroffen door dat bericht en gaat daarom maandag aangifte doen tegen Vrijmens, of in ieder geval de persoon die de tweet heeft geplaatst. Volgens hem is met de tweet sprake van het 'oproepen tot opruiing en geweld'.
'Kritiek op de 'demonstratie' is natuurlijk prima', aldus De Mos. 'We leven in een vrij land. Maar je ongenoegen uiten met de strafbare feiten opruiing en oproepen tot geweld, is volstrekt onaanvaardbaar.' Bob Schut, voorzitter van het wijkberaad Duindorp, steunt de actie van De Mos. 'Het is een grof schandaal om een hele wijk zo te schofferen', stelt hij in een verklaring.

Slopen

Het bericht van de politica kan ook op Twitter niet rekenen op warme reacties. 'Bedankt, door dit soort tweets word ik eraan herinnerd om niet meer op de PvdA te stemmen', klinkt het. Of: 'Oproep tot geweld is ook in 2021 niet slim.’ De politica uit Huizen neemt echter haar uitspraak niet terug, twittert ze. 'Kennelijk heb ik een gevoelige snaar geraakt. Sorry, not sorry. In Duindorp heeft men niet alleen dikke middelvingers, maar ook ontzettend lange teentjes.'
In een reactie op het feit dat De Mos naar de politie gaat, stelt Vrijmens tegen Omroep West die 'aangifte rustig af te wachten'. Volgens haar is ook geen sprake van strafbare feiten. Bovendien, stelt ze, doet zij haar uitspraken op persoonlijke titel. 'Nergens, echt helemaal nergens, suggereer ik dat mijn standpunten en meningen de PvdA vertegenwoordigen. Kennelijk hebben mensen de moeite genomen om het internet af te zoeken en ergens gevonden dat ik lid van de partij ben. Hoewel ik commissielid ben, ben ik geen woordvoerder van de partij. Ik overleg ook niet met mijn partij of ik een mening wel of niet mag verkondigen. In de PvdA is het recht op een eigen mening een groot goed waar het niet past om iemand te verbieden een persoonlijke mening te hebben.'