Politie bezorgd over jongeren met grote messen

De in beslag genomen machete
De in beslag genomen machete © Politie
DELFT - De politie heeft deze week bij drie jongeren in Delft grote messen gevonden. Dat schrijven de wijkagenten van Centrum Delft op Twitter. Zondagmiddag werd een machete in beslaggenomen bij een 15-jarige jongen . De politie maakt zich zorgen.
Volgens de wijkagenten is niet duidelijk waarom de jongen een machete bij zich had. Het zwaard in kwestie is een Z Hunter ZB-020 Fantasy Machete die in het wereldje ook bekend staat als Zombi Hunter en is 61 centimeter lang. Hij is online te koop voor tussen de 25 en 30 euro. Op internet laten jongeren zien wat ze ermee kunnen.
Dit soort zwaarden zijn in Nederland verboden. Om wapenbezit onder jongeren terug te dringen is november vorig jaar een actieplan gepresenteerd door minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en onderwijsminister Slob. Gemeenten, het Openbaar Ministerie, scholen en horeca werken samen om wapenbezit te ontmoedigen. Ook komen er campagnes om het gevaar van steekwapens extra onder de aandacht van jongeren en hun ouders te brengen.