Haagse kerkbestuurder vier maanden cel in voor verduistering

© Archief
DEN HAAG - Een voormalige kerkbestuurder van de Doopsgezinde Gemeente in Den Haag is dinsdag veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf, waarvan acht maanden voorwaardelijk wegens verduistering. De rechtbank achtte bewezen dat Hagenaar Hans S. (64) vanaf januari 2006 zesenhalf jaar lang grote geldbedragen verduisterde van de kerk en twee stichtingen. Zijn vrouw zou volgens justitie daarvan hebben geweten, maar zij werd vrijgesproken van betrokkenheid.
Volgens het Openbaar Ministerie (OM) zou de penningmeester meer dan zeven ton achterover hebben gedrukt. De rechtbank gaat uit van een lager bedrag, maar zegt niet hoeveel dan wél. Verder zou een deel van de verduisteringen verjaard zijn. Ook omdat de zaak tweeënhalf jaar te lang op de justitiële plank lag, kwam de rechtbank tot een lagere straf dan de twintig maanden cel die door het OM waren geëist tijdens de behandeling van de strafzaak enkele weken geleden.
De rechtbank hield in de strafmaat tot slot nog rekening met de negatieve gevolgen van de media-aandacht die de zaak kreeg én van de eerdere veroordeling door een burgerlijke rechter tot terugbetaling van tonnen aan kerk en stichtingen. S. moest daardoor namelijk zijn huis verkopen en hij en zijn vrouw leven nu van een uitkering.

Etentjes

Het verduisterde geld was opgegaan aan etentjes bij Hotel Savelberg in Voorburg, sociëteit de Witte in Den Haag, hotels, patisserie en andere dure dingen. Zo liet hij de catering uitrukken voor een verjaardag thuis, op kosten van de kerk. Dat was des te schrijnender omdat het geld kwam uit een fonds ter ondersteuning van arme bejaarden in een woonzorgcentrum van de kerk. 'Er zat geen rem op, ik wist dat ik fout zat', aldus S. eerder.
Tegen de vrijgesproken echtgenote had het OM een taakstraf van 240 uur geëist. Zij volgde haar man op als penningmeester toen hij nog als boekhouder van de kerk verder ging. Volgens het OM was zij in die periode medeplichtig, maar de rechtbank vindt van niet.