Zeker 30 besmettingen met Britse coronavariant na schooluitbraak in Bergschenhoek

De Willibrordschool in Bergschenhoek
De Willibrordschool in Bergschenhoek © ANP
REGIO - Na de corona-uitbraak op de RKBS Willibrord in Bergschenhoek is al bij zeker dertig mensen de Britse variant van het coronavirus vastgesteld. De GGD meldt dat de infecties te linken zijn aan de getroffen basisschool. Bergschenhoek valt onder de gemeente Lansingerland dat grenst aan de gemeentes Pijnacker-Noordorp en Zoetermeer. Zover bekend zijn daar nog geen gevallen van de Britse variant.
De GGD en het Erasmus MC in Rotterdam onderzoeken de uitbraak en maakten woensdag de eerste resultaten bekend. Tot nog toe zijn 750 leerlingen, docenten en hun huisgenoten getest. Ongeveer 10 procent van hen is besmet met het coronavirus. Uit nadere analyses van de genetische code van het virus moet duidelijk worden hoeveel van deze mensen de variant hebben opgelopen die voor het eerst opdook in het Verenigd Koninkrijk. Dat kunnen er dus nog meer worden dan dertig. In enkele weken werd deze variant de meest voorkomende in Londen.
Ook op een andere school die in hetzelfde gebouw is gevestigd, CBS De Acker, zijn mensen besmet geraakt met de gemuteerde versie van het virus. Die is volgens de Britse overheid een stuk besmettelijker dan eerdere varianten. Het lijkt er niet op dat mensen er zieker van worden en de verwachting van experts is dat vaccins er gewoon tegen zullen werken.

'Griepachtige klachten'

'Deze variant is waarschijnlijk besmettelijker dan de ‘normale’ variant', schat ook de GGD in. 'Op basis van wat we tot nu weten, wordt men niet vaker ernstig ziek van de Britse variant. Mogelijk ontwikkelen kinderen wel vaker griepachtige klachten.'
Naar aanleiding van de eerste bevindingen wordt het onderzoek uitgebreid naar andere scholen in de buurt en buitenschoolse opvanglocaties. Vooralsnog is dat alleen in plaatsen die vallen onder de gemeente Lansingerland. Medewerkers, leerlingen en familieleden krijgen het verzoek zich te laten testen om de uitbraak in kaart te brengen. De GGD drukt iedereen in de tussentijd op het hart om zich goed te houden aan alle voorzorgsmaatregelen. 'Het is, vanwege de besmettelijkheid, erg belangrijk om verdere verspreiding van het virus te stoppen.'