Westlandse uitvaartverzorgers woedend om forse stijging begrafeniskosten

WESTLAND - Een begrafenis wordt dit jaar in de gemeente Westland tussen de 1000 en 2000 euro duurder door een tariefsverhoging binnen de gemeente. Dertien uitvaartverzorgers hebben in een open brief hun ongenoegen uitgesproken over deze verhoging van 35 procent.

Als reden voor de tariefsverhoging wordt het negatieve exploitatiesaldo van de gemeentelijke begraafplaatsen genoemd. 'Deze situatie bestaat echter al vele jaren. Waarom is er niet gekozen voor een geleidelijke aanpassing van tarieven', vragen zij zich volgens mediapartner WOS af.

De ondernemers brengen verder naar voren dat ook in Westland steeds vaker voor een crematie wordt gekozen. 'Deze tariefsverhoging zal mensen een extra reden geven om niet voor een begrafenis te kiezen. De exploitatie van de begraafplaatsen zal hierdoor juist negatief worden beïnvloed', betogen zij.

Onredelijke en buitensporige tariefsverhoging

De huur van de gemeentelijke aula, bij anderhalf uur gebruik, wordt 639 euro en op zaterdag 927 euro, aldus de ondernemers. 'Dit staat in geen verhouding tot wat men hiervoor krijgt', is hun oordeel. Zij zeggen allen begrip te hebben voor de economische malaise, maar vragen de gemeente 'om deze dure rekening niet bij nabestaanden neer te leggen'. De gemeente Westland wordt opgeroepen om 'deze onredelijke en buitensporige tariefsverhoging ongedaan te maken'.

In de gemeenteraadsvergadering 8 december werd door de fractie van ChristenUnie-SGP een wijzigingsvoorstel ingediend om deze tariefsverhoging over drie jaar uit te smeren en in 2021 te volstaan met een stijging van 11,5 procent. Wethouder Ben van der Stee (Financiën) zei te vrezen voor zogeheten 'preventief toezicht’ door het provinciebestuur. Het wijzigingsvoorstel werd daarop ingetrokken.

LEES OOK: Begraven worden in Leiderdorp kost je een flinke duit

Meer over dit onderwerp:
BEGRAAFPLAATS WESTLAND RNN WOS
Deel dit artikel: