Coronavirus: Al 26.000 medewerkers acute zorg gevaccineerd

REGIO - We zitten middenin een lockdown vanwege het coronavirus. Volg hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
Al 26.000 medewerkers acute zorg gevaccineerd
Tot nu toe zijn zo'n 26.000 medewerkers in de acute zorg gevaccineerd met het coronavaccin, meldt het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). Vrijdag zijn 11.000 medewerkers ingeënt, donderdag waren dat er 9000 en woensdag 6000.
In het weekeinde gaan de vaccinaties door. Sommige kleine ziekenhuizen zijn al klaar. De laatste levering vaccins wordt maandag uitgeleverd. Deze inentingen kunnen tot en met vrijdag worden geplaatst, aldus het LNAZ.
Woensdagochtend ging de eerste lading van 33.000 doses vanuit het landelijk distributiepunt in Oss de deur uit richting tientallen ziekenhuizen in Nederland. Deze doses zijn bestemd voor ongeveer 40.000 medewerkers in de acute Covid-zorg, verwacht het LNAZ. Daaronder vallen onder anderen medewerkers op de ic-afdelingen en ambulancepersoneel.
'Meerderheid Nederlanders is voor verlengen lockdown'
Twee derde van de Nederlanders (65 procent) is voor het verlengen van de huidige lockdown. Dat meldt het tv-programma EenVandaag op basis van een onderzoek onder ruim 25.000 mensen. Een kwart van de ondervraagden (25 procent) is tegen verlenging.
Over nog strengere maatregelen dan op dit moment, waardoor mensen bijvoorbeeld de deur niet meer uit mogen behalve voor noodzakelijke boodschappen, bestaat verdeeldheid. 41 procent van de ondervraagden is daarvoor, omdat zo'n nog strengere lockdown in hun ogen het enige is dat helpt, zolang niet iedereen is gevaccineerd. Maar 46 procent is tegen. Deze mensen denken dat verzwaring van de regels niet helpt, aangezien mensen hun eigen gedrag moeten aanpassen. En dat gebeurt nu ook niet voldoende.
Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen daalt weer
Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen is voor de derde dag op rij gedaald. Ziekenhuizen behandelen momenteel 2636 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het virus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 120 minder dan op donderdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Sinds dinsdag is het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen met 246 gedaald. Het aantal lijkt licht over de top te zijn, zei Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) eerder al.
Vooral op de verpleegafdelingen daalt het aantal opgenomen patiënten. Daar liggen momenteel 1936 coronapatiënten, een afname van 116 ten opzichte van donderdag. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares daalde van 704 naar 700.
Aantal coronagevallen iets gedaald
Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vrijdagochtend 8169 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat is minder dan de ruim 9700 positieve tests die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) donderdag had gemeld, maar ligt wel boven het gemiddelde van de afgelopen week, toen er per dag ongeveer 7700 bevestigde besmettingen bijkwamen.
In de afgelopen zeven dagen zijn iets meer dan 54.000 mensen positief getest, tegenover ruim 61.000 in de week ervoor en bijna 80.000 nog een week eerder. Het aantal opgenomen coronapatiënten is met 120 gedaald naar 2636.
Zorgmedewerker kan voorlopig geen vaccinatie afspreken
Zo goed als alle beschikbare tijden voor verpleeghuismedewerkers om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus, zijn volgeboekt. Er is niet genoeg vaccin beschikbaar, meldt de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland.
Als iemand nu nog een afspraak wil maken, noteert de GGD naam en telefoonnummer. Deze mensen kunnen een afspraak maken wanneer er weer genoeg vaccin beschikbaar is, maar dat is 'op zijn vroegst over enkele weken'.
Haagse keeper Tim Krul heeft corona
Defensie helpt bij ziekenhuis Voorburg
Het ministerie van Defensie springt bij op een tijdelijke verpleegafdeling van het Diaconessenhuis in Voorburg. Vier militairen zijn donderdag begonnen in Voorburg en blijven er in elk geval tot 27 januari, meldt de Reinier de Graaf Groep.
De afdeling is opgezet voor mensen die niet meer in het ziekenhuis hoeven te liggen, maar die nog niet naar hun eigen huis of naar een verpleeghuis kunnen. Dit zijn vooral kwetsbare ouderen. Met de militaire hulp kan die afdeling meer mensen opnemen, zodat in andere ziekenhuizen meer bedden vrijkomen voor coronapatiënten. Ook op andere plekken in Nederland zijn militairen ingezet om de druk op de zorg te verplichten.
Miljoen vaccins komen later
Een deel van de door de Europese Unie bestelde coronavaccins komt later dan minister De Jonge maandag in zijn Kamerbrief schreef. De Jonge verwachtte toen 8 miljoen vaccins in de eerste drie maanden van dit jaar. Uit een rondgang van de NOS langs farmaceuten komt naar voren dat er daarvan zeker 1,1 miljoen later komen.
Dat betekent dat 550.000 Nederlanders later zullen worden ingeënt dan De Jonge schreef, omdat van deze vaccins twee doses per persoon nodig zijn.
Het Duitse bedrijf Curavec bijvoorbeeld stelt dat zijn vaccin pas in april kan worden goedgekeurd door Europese medicijnautoriteit EMA. De Jonge verwachtte daarvan 600.000 doses in het eerste kwartaal, maar die komen dus sowieso later. Dat was toen De Jonge zijn brief verstuurde al bekend. Een woordvoerder van het bedrijf zegt tegen de NOS dat hij nog niet weet hoe snel de levering na goedkeuring kan beginnen, omdat die planning nog niet is gemaakt. Het is nog niet duidelijk of het bedrijf wel de 1,6 miljoen vaccins kan leveren die het ministerie van VWS aankondigde voor het tweede kwartaal.
Besmettelijke mutatie
Er is ook nog goed nieuws over vaccins: Het vaccin van Pfizer/BioNTech lijkt ook te werken tegen de mutatie van de zeer besmettelijke varianten van het coronavirus die in het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika rondgaan. Dat zegt het bedrijf op basis van een laboratoriumstudie die het samen met wetenschappers van de Universiteit van Texas heeft uitgevoerd. De studie is nog niet door onafhankelijke wetenschappers beoordeeld.
'Houd noodopvang dak- en thuislozen tot april open'
Gemeenten moeten de noodopvang voor dak- en thuisloze mensen tot april openhouden, vinden het Rode Kruis en branchevereniging Valente. Bij het Rode Kruis melden zich nieuwe mensen die dak- en thuisloos zijn geworden. Veelal gaat het om personen die hun baan hebben verloren of op een andere manier financieel in de problemen zijn geraakt door de aanhoudende coronacrisis, aldus de hulporganisatie.
Het Rode Kruis krijgt mee hulpvragen van opvanglocaties, bijvoorbeeld voor het leveren en opzetten van veldbedden, dekens en andere benodigdheden. Ook Valente, de branchevereniging voor onder meer opvanglocaties, vindt meer en langere noodopvang bittere noodzaak. 'Opvanglocaties hebben door de 1,5 metermaatregel een lagere capaciteit, terwijl de vraag naar opvang toeneemt. Bovendien zijn andere partners die tijdens de eerste coronagolf nog klaarstonden, zoals hotels en sporthallen, nu minder beschikbaar', signaleert Esmé Wiegman, directeur van Valente.
2600 klachten bij coronavakantiemeldpunt
Bij het coronavakantiemeldpunt van de Consumentenbond zijn sinds de opening half december tijd ruim 2600 meldingen binnengekomen. De meeste (1116) gaan over vluchten en pakketreizen (616). Het zijn vooral klachten over zaken als de trage terugbetaling wanneer een vlucht is geannuleerd of het niet kunnen inwisselen van vouchers voor geld.
'We vermoeden dat airlines eerder hun eigen klanten terugbetalen dan dat ze bemiddelaars compenseren. We gaan hierover in gesprek met de sector en de betrokken toezichthouders', zegt Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond.
Fors meer kwetsbare ouderen overleden in laatste week 2020
In de laatste week van vorig jaar zijn er zo'n 1700 chronisch zieken, kwetsbare ouderen, bewoners van verpleeghuizen en mensen met een ernstige geestelijke of lichamelijke beperking overleden. Dat zijn er ongeveer 500, ofwel bijna 40 procent meer dan gebruikelijk voor deze periode, maakte statistiekbureau CBS bekend. Het ging vooral om 80-plussers.
De sterfte in de rest van de Nederlandse bevolking kwam uit op bijna 2100, dat is volgens het CBS nagenoeg zoals verwacht voor de tijd van het jaar. Vergeleken met een week eerder stierven er zelfs 200 mensen minder.
Het bureau merkte eerder op dat de hogere sterfte van de afgelopen maanden samenvalt met de tweede golf van de corona-epidemie in Nederland. In de tweede golf tot nu toe is de zogeheten relatieve oversterfte het hoogst in Noord-Brabant en Zuid-Holland (beide rond 20,5 procent).
Coronakaart
Hoeveel besmettingen waren er in jouw gemeente? Op ons coronadashboard zie je onder andere het huidige risiconiveau van jouw regio en de dagelijkse ziekenhuisopnames.