Coronavirus: RIVM registreert 6575 coronabesmettingen

Coronatest
Coronatest © ANP
REGIO - We zitten middenin een lockdown vanwege het coronavirus. Volg hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.

Meer mensen overleden dan verwacht

Vooral vanwege de uitbraak van het coronavirus stierven in 2020 ruim 15.000 meer mensen dan verwacht. Ook vorige week lag het aantal sterfgevallen hoger dan gebruikelijk. Dat meldt statistiekbureau CBS.
De onderzoekers hebben op basis van sterftecijfers in voorgaande jaren en demografische trends ingeschat hoeveel mensen waren overleden bij normale omstandigheden. Zo konden ze bepalen hoeveel meer sterfgevallen er vorig jaar waren dan te verwachten viel. Vooral tijdens de eerste golf van het coronavirus in het voorjaar stierven veel mensen. Maar ook tijdens de hittegolf in augustus en tijdens de tweede coronagolf die begon in het najaar was de sterfte buitengewoon hoog.

'Grote winkelketens stoppen met betalen huur'

Verschillende grote winkelketens betalen minder of helemaal geen huur meer nu er een lockdown geldt. Dat schrijft Het Financieele Dagblad na een rondgang langs verschillende winkelketens. Die stellen dat de drastische stappen noodzakelijk zijn omdat ze zelf anders omvallen.
Lingerieketen Hunkemöller stopte met het betalen van huur en zegt na afloop van de lockdown in gesprek te willen over een regeling. Veel andere winkelketens als Blokker, Wibra en schoenenketen Omoda betalen de helft van de huur. Zij willen, net als brancheorganisatie INretail, dat winkelketens en hun zakenpartners de pijn van de lockdown verdelen.
Verhuurders laken de harde opstelling van sommige winkelketens, maar ook vanuit de winkeliers komen er verwijten. Blokker-eigenaar Michiel Witteveen erkent bijvoorbeeld dat sommige vastgoedeigenaren klem zitten omdat zij ook gewoon aflossingen en rente moeten blijven betalen aan de bank. 'Maar als verhuurders hun poot stijf houden, gaan we naar de rechter.'

Katwijkse vergaderingen raadscommissie gaan niet door

De (video)vergaderingen van de raadscommisie in Katwijk gaan donderdagavond niet door. Dat komt omdat de ruimtes waar de verbindingen worden gerealiseerd, niet geventileerd kunnen worden. 'Ventilatie is vereist voor een veilige werkomgeving', aldus de gemeente.

Aantal opgenomen coronapatiënten heel licht gedaald

Ziekenhuizen behandelen momenteel 2502 coronapatiënten. Dat zijn er twaalf minder dan op woensdag. Het is het laagste aantal opgenomen coronapatiënten sinds 27 december, bijna drie weken geleden.
Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames is de afgelopen dagen gestegen, zegt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Ze verwachten dat het aantal opgenomen coronapatiënten blijft dalen, maar 'trager dan eerder voorspeld'.
Verpleegafdelingen behandelen 1814 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er zeven minder dan op woensdag. Het aantal patiënten op de intensive cares daalde van 693 naar 688.

RIVM registreert 6575 coronabesmettingen

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft 6575 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Dat zijn er meer dan een dag eerder, toen volgens bijgestelde cijfers 6138 gevallen werden gemeld. Het aantal positieve testresultaten dat het instituut tussen woensdag- en donderdagochtend noteerde, ligt ongeveer in lijn met het gemiddelde van afgelopen week.
In de afgelopen zeven dagen zijn in totaal 45.247 besmettingen vastgesteld. Dat zijn er gemiddeld 6464 per dag.
Het aantal aan Covid-19 gerelateerde sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 89. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de laatste 24 uur zijn overleden. Wanneer een coronapatiënt sterft, wordt dit soms pas na een tijdje doorgegeven en verwerkt in de statistieken. Woensdag werden 122 overlijdens geregistreerd.

Circa 1300 besmettingen ontdekt dankzij CoronaMelder

Iets meer dan 1300 mensen in Nederland zijn er in de afgelopen weken dankzij een waarschuwing van de CoronaMelder achter gekomen dat ze het coronavirus hadden opgelopen. Ze waren zelf nog niet ziek, maar kregen een waarschuwing dat ze in de buurt van een positief geteste persoon waren geweest en lieten zich daarom testen.
Sinds 1 december kunnen mensen zonder corona-klachten zich laten testen wanneer ze een waarschuwing van de CoronaMelder hebben gekregen. Ongeveer 30.000 mensen zijn om die reden inmiddels getest. Van hen bleken 1303 inderdaad het virus onder de leden te hebben. Als zij niet waren gewaarschuwd, was hun besmetting later vastgesteld en hadden ze voor extra besmettingen kunnen zorgen, concludeert het ministerie van Volksgezondheid.
De CoronaMelder is inmiddels bijna 4,5 miljoen keer gedownload. De app is beschikbaar voor toestellen die draaien op Android en voor iPhones, die het besturingssysteem iOS gebruiken. Volgens het ministerie worden veel mensen eerder door de app gewaarschuwd dan door de bron- en contactonderzoekers van de GGD.

Zwembad De Hoorn onderzoekt of buitenbad open kan voor banenzwemmen

Zwembad De Hoorn onderzoekt de mogelijkheden om het buitenbad te openen voor banenzwemmen. De Thermen2, de exploitant van het zwembad, is daarover in gesprek met de gemeente Alphen aan den Rijn. Dat meldt mediapartner Studio Alphen.
Naar eigen zeggen ontvangt De Thermen2 veel vragen over de mogelijkheid om het buitenbad open te stellen. In Amsterdam trekt het buitenbad van het De Mirandabad zo'n 250 tot 400 zwemmers per dag. Niet alleen zwemfanaten uit de hoofdstad trekken daar baantjes in het verwarmde buitenbad, sommigen komen van heinde en verre.
Het is nog niet duidelijk wanneer er een besluit wordt genomen over het openstellen van het buitenbad in Alphen aan den Rijn.
© Studio Alphen

Koopmans: niet teveel inzoomen op Britse variant coronavirus

In het onderzoek naar mutaties van het coronavirus is het van belang dat we ons niet blindstaren op de Britse variant, die sinds december vorig jaar steeds meer in Nederland rondwaart. Dat zegt viroloog Marion Koopmans vanuit het Chinese Wuhan, waar zij momenteel met een internationaal onderzoeksteam van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verblijft om onderzoek te doen naar de herkomst van het coronavirus.
'Je moet oppassen dat je niet teveel inzoomt op deze specifieke variant. We moeten het hele plaatje in de gaten blijven houden', stelt Koopmans, namens het Rotterdamse Erasmus MC betrokken bij het in kaart brengen van alle mogelijke varianten van het virus. 'Er zijn vele variaties van het virus en lang niet alle hebben gevaarlijke eigenschappen.'

'Beslis per geval of verplichten van negatieve test nodig is'

De overheid moet per situatie beoordelen of het nodig is om mensen pas ergens toe te laten als ze een negatieve coronatest kunnen laten zien. "Testbewijzen kunnen in sommige situaties - zoals een lockdown - vrijheden vergroten, en in andere situaties vrijheden beperken. Dat hangt onder meer af van de maatregelen die op dat moment gelden", concludeert de Gezondheidsraad.
Het ministerie van Volksgezondheid had de raad om advies gevraagd. Het kabinet bekijkt of testbewijzen kunnen helpen om de coronamaatregelen te versoepelen.

Dit hebben jongeren ervoor over om weer naar concerten te kunnen

Jonge Nederlandse concert- en festivalgangers hebben veel over om weer naar optredens te kunnen. Zo is het merendeel van mensen tussen de 16 en 35 jaar onder meer bereid een sneltest te doen, een vaccinatiebewijs te tonen lichaamstemperatuur te meten of van tevoren contactgegevens te delen met organisatoren. Dat blijkt uit onderzoek van het EenVandaag Opiniepanel en NPO 3FM.
Over een meezingverbod zijn concertgangers niet te spreken. Zeven op de tien ondervraagden zegt daaraan niet mee te willen werken. Zo'n 2.000 concert- en festivalgangers werden ervoor ondervraagd.

Wat te doen met je cadeaubon nu de winkels dicht zijn?

De branchevereniging van uitgevers van cadeaukaarten, BVCNL, roept bedrijven op om coulance te tonen naar consumenten die kaarten bezitten die alleen fysiek zijn in te wisselen. Dit vraagt BVCNL omdat veel winkels, horeca, bioscopen en andere bedrijven vanwege de overheidsmaatregelen nog langer gesloten blijven tijdens de tweede lockdown.
Kaartuitgevers voorkwamen tijdens de eerste lockdown ook al dat in die periode de geldigheid van cadeaukaarten verliep zonder mogelijkheid tot inwisselen. De gevraagde soepelheid heeft betrekking op tegoedbonnen met een geldigheid van maximaal drie jaar.
Foto ter illustratie: ANP
Foto ter illustratie: ANP
Cadeaukaarten zijn populair in Nederland. Per jaar wordt naar schatting voor 1,5 miljard euro aan tegoedbonnen gekocht en cadeau gegeven. Tijdens de coronacrisis is het aandeel digitale cadeaukaarten sterk gestegen. Uit GfK-onderzoek is gebleken dat de fysieke cadeaukaart, met 79 procent van de aankopen, de populairste vorm blijft. Deze kunnen vaak ook online worden besteed, maar niet altijd.

Meer scooters verkocht tijdens coronacrisis

De verkopers van scooters hebben een goed jaar achter de rug en in 2020 een recordaantal van bijna 85.000 exemplaren verkocht. Dat is een groei van 45 procent ten opzichte van een jaar eerder, melden brancheorganisaties Bovag en de RAI Vereniging. De verkoop van het aantal brom- en snorscooters bereikte het hoogste niveau sinds 2009. Onlangs werd bekend dat er vorig jaar ook een recordaantal motoren zijn verkocht.
Door de beperkingen in het openbaar vervoer als gevolg van het coronavirus kozen mensen voor de fiets, motor en scooter als alternatief. Van alle nieuwe scooters afgelopen jaar betrof bijna driekwart een snorfiets die een maximumsnelheid van 25 kilometer per uur heeft, terwijl dat in 2019 minder dan twee derde was.

50 organiaties: Gooi de scholen open

Zeker 50 organisaties doen een dringende oproep aan het kabinet om naar alternatieven te zoeken voor de schoolsluiting wegens de coronacrisis, om zo de 'enorme ontwikkelingsrisico's' voor kinderen en jongeren te beperken. 'De vraag is niet of scholen dicht moeten, maar hoe ze veilig open kunnen blijven', staat in een donderdag uitgebrachte verklaring.
De organisaties, waaronder het Trimbos-instituut, Jantje Beton, Kids Rights, de Nederlandse GGZ, de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en UNICEF Nederland, maken zich grote zorgen over kinderen en jongeren in Nederland. 'Het aantal kwetsbare kinderen groeit doordat hun belangen in het coronabeleid steeds het onderspit delven. De schoolsluiting verergert hun situatie en maakt die zelfs acuut', stellen ze.
UNICEF deed woensdag al een oproep aan regeringen wereldwijd om scholen open te houden.

Niet meer zingen in de protestantse kerk

Het landelijk kerkbestuur van de Protestante Kerk in Nederland (PKN) heeft een nieuw advies uitgebracht om voorlopig helemaal te stoppen met zingen in kerken. Aanleiding is de persconferentie die premier Mark Rutte dinsdag gaf, waarin hij zijn zorgen uitsprak over de Britse coronamutatie. De aangescherpte regels gelden in ieder geval tot het einde van de huidige lockdown.
Zingen in een kerk | Foto ter illustratie: ANP
Zingen in een kerk | Foto ter illustratie: ANP
'Dus ook niet met een klein aantal personen, zoals in het vorige advies nog als mogelijkheid werd genoemd. De Britse variant van het coronavirus blijkt extreem besmettelijk te zijn. Volledig vertrouwen op afstand houden en ventilatie is té risicovol', aldus de PKN. Tot nu toe waren bij PKN-kerken maximaal vijf zangers toegestaan tijdens diensten. De meeste diensten worden online uitgezonden. In Biddinghuizen overleden onlangs twee besmette zangers.
De Rooms-Katholieke Kerk past het advies niet aan, daar zijn tijdens een dienst maximaal vier zangers toegestaan en is het advies om samenzang te vermijden.

D66 en VVD willen garantiefonds voor sport- en culturele sector

Het kabinet moet met een garantiefonds komen om de sport, en de culturele en creatieve sector financieel te ondersteunen. Dat stellen coalitiepartijen D66 en de VVD woensdag voor tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer. De Taskforce Culturele en Creatieve Sector stuurde dinsdag een brief aan de fractievoorzitters in de Kamer. De organisatie zegt dat er een fonds van 500 miljoen euro nodig is om de financiële klappen in de sector op te vangen. 'Een besluit voor 1 februari kan voorkomen dat het seizoen 2021 verloren gaat en producenten en toeleveranciers ten onder gaan', aldus de Taskforce.
D66 en VVD willen dat de sportsector ook in aanmerking komt voor ondersteuning uit een dergelijk fonds. Het voorstel kan waarschijnlijk op een meerderheid in de Kamer rekenen. De linkse partijen in de Kamer pleiten al langer voor meer steun voor de culturele sector.

Dit zijn de vaccinatielocaties in de regio Hollands Midden

De GGD Hollands Midden heeft nu drie locaties waar gevaccineerd gaat worden. Vanaf vrijdag start in Leiden in het Event en Convention Center, ECC Leiden het vaccineren voor zorgprofesionals. Ook in Gouda en Alphen aan den Rijn zijn vaccinatielocaties aangewezen. In Noordwijk wordt maandag bij woonzorgpark Willem van den Bergh gestart met het vaccineren van kwetsbare mensen.
Lees hier meer over de vaccinatielocaties.

Coronakaart

Hoeveel besmettingen waren er in jouw gemeente? Op ons coronadashboard zie je onder andere het huidige risiconiveau van jouw regio en de dagelijkse ziekenhuisopnames.