Ben jij je coronakapsel zat? Barbier Sam en kapster Heleen geven tips

Zelf thuis je haar knippen
Zelf thuis je haar knippen © ANP
DEN HAAG - Uitgroei, haren tot over je oren, lange bakkebaarden of een uit de hand gelopen baard. Door de lockdown kunnen we niet naar de kapper en dat duurt sowieso nog tot 19 januari. Wie het aandurft kan zelf aan de slag om zijn of haar coronakapsel thuis een opfrisbeurt te geven. Tijdens de vorige lockdown gaven barbier Sam Warda en kapster Heleen Weening tips om thuis je haar te doen, we delen ze nog een keer met je.
Heleen is al 23 jaar kapster en knipt klanten bij haar thuis. 'Ik heb nooit een echte salon gewild. Op de dagen dat er geen klanten waren, moest je maar zitten. Dan moest je maar bladen gaan lezen.'
Heleen Weening
Heleen Weening © Omroep West

Tips voor vrouwen

 1. Ga vooral niet zelf je haar knippen.
 2. Houd je haar schoon, verzorg het goed, gebruik goede producten en vooral: veel wassen. Lekker wassen, goed verzorgen.
 3. Als je grijze uitgroei krijgt: daarvoor zijn producten te koop bij de drogist of online. Dat kun je er op spuiten of aan de zijkanten smeren, en je ziet het grijze haar niet meer.
 4. Als je haar wat langer wordt en het zit niet leuk meer, kun je het altijd opsteken, of er een leuke vlecht van maken. Dat is twee seconden werk.
 5. Als je je haar moet verven, bestel de verf dan vooral bij je eigen kapper en ga niet lopen klooien met verf uit de supermarkt of van de drogist.
 6. Omdat je veel thuis moet zitten, heb je ook meer tijd om je haar leuk te stylen. Bijvoorbeeld met een föhnborstel. Probeer dat eens! Daardoor kun je het bijna net zo goed krijgen als wanneer de kapper het voor je föhnt.
 7. Mocht het zo zijn dat je toch een bad hairday hebt, doe dan gewoon een pet of een hoedje op. Dan zie je er helemaal niks meer van.
Mannen hebben weer hele andere issues met hun kapsel en baard. Barbier Sam Warda uit Scheveningen raadt aan om alleen de randjes van je baard te scheren, bijvoorbeeld op de ambachtelijke manier met een stalen scheermes. 'Met warm water en zeep maak je een sopje, dep zachtjes om de baard heen in je hals en op je wangen', tipte Sam in april al. En wat betreft je hoofdhaar: 'Laat het haar maar groeien, want anders verpest je het kapsel en ben je veel verder van huis,' tipt zijn collega Charlotte.

Tips voor mannen

 1. Werk alleen de contouren bij van je haar en baard.
 2. Baard: trek je huid strak met je vingers. En scheer de baardlijn in je hals niet te recht, maar in een halfronde lijn, anders scheer je de baard te ver af.
 3. Bakkebaarden: zet het scheermes op het punt waar de bakkebaard stopt en trek het mes recht naar beneden.
 4. Nekharen: scheren met een tondeuse. Dat kan je beter door een huisgenoot of partner laten doen, want zelf is dat niet handig.