Instellingen

Waarom zijn wormen niet welkom in het centrum van Den Haag?

DEN HAAG - Bewoners rondom het Plein in het centrum van Den Haag willen dolgraag een compostbak, ofwel wormenhotel. In zo'n bak maken wormen compost van het groente-, fruit- en tuinafval, waarmee de geveltuinen van de straat gevuld kunnen worden. Een duurzame oplossing voor het gft-afval. Maar de gemeente werkt niet mee.
Elisa Mutsaers is van de groene werkgroep uit de wijk en wil de wormen dolgraag verwelkomen in de straat. 'Maar we krijgen geen vergunning. We willen graag een compostbak voor twintig huishoudens, die kan prima staan naast de glascontainers, maar wethouder Bredemeijer van Onderwijs, Sport en Buitenruimte wil hier geen vergunning voor geven,' vertelt Elisa op de plek waar het wormenhotel zou kunnen komen.
Het wormenhotel staat nu op wielen
Het wormenhotel staat nu op wielen © Omroep West
De bewoners zijn niet voor één gat te vangen, dus hebben ze een kleinere variant op een bakfiets gezet. Doordat hij op wielen staat en dus verplaatsbaar is, hebben ze geen vergunning nodig. 'Dit is een oplossing, maar dit is een compostbak voor drie huishoudens en we willen graag dat meer mensen hun afval kwijt kunnen. Desnoods gaan we over de hele straat bakfietsen plaatsen. Dan maar op deze manier,' zegt Elisa.
Al het gft-afval kan in de compostbak
Al het gft-afval kan in de compostbak © Omroep West

Geen vergunning, wel subsidie

Een opvallend detail is dat de bewoners wél subsidie hebben ontvangen van de gemeente Den Haag om dit project te realiseren. 'We hebben een duurzame subsidie ontvangen en een verbindende subsidie. Maar tegelijkertijd krijgen we geen vergunning voor de plaatsing van de compostbak. Daarbij doen we ook mee aan duurzaamheidsprijs 'Kern met Pit'. We maken kans om de winnaar van Zuid-Holland te worden, hier kunnen mensen op stemmen. Dus aan de ene kant krijgen we heel veel steun en enthousiasme, maar we kunnen het niet realiseren omdat de vergunning uitblijft', zegt Elisa.
De gemeente Den Haag laat in een reactie weten: 'De gemeente wil zoveel mogelijk duurzame initiatieven ondersteunen, waaronder afvalinitiatieven. Wormenhotels passen daar ook bij. De gemeente wil echter, gezien alle verschillende ruimteclaims en de uitstraling van het openbaar gebied, terughoudend zijn met betrekking tot de toevoeging van objecten. Daarom gaat het college de vergunning niet verlenen.'