Vrees voor sluipverkeer en wildparkeerders door nieuwe weg bij Archeon

Scene in het Archeon I
Scene in het Archeon I © Archeon
ALPHEN AAN DEN RIJN - Bewoners van de Renaissancelaan in Alphen aan den Rijn deden maandag bij de Raad van State hun beklag over de geplande ontsluitingsweg van hun straat naar de Goudse Schouw. Volgens de bewoners wordt de weg waaraan ze wonen onderdeel van een sluiproute naar de N11. Ook zegt een bewoner dat het wildparkeren door bezoekers van Archeon nog erger zal worden in de toekomst.
'U wilt niet weten wat mensen allemaal doen om acht euro voor een parkeerplaatse uit te sparen', zei een van de bewoners. Hij doelt daarmee op de nieuwe parkeerplaats van Archeon waar alleen betaald parkeren mogelijk is. Er zijn zeshonderd parkeerplaatsen.
De Raad van State vroeg de vertegenwoordigers van de gemeente of er overleg is geweest met Archeon over het parkeren. Bijvoorbeeld door een iets duurder toegangskaartje met een gratis parkeerticket erbij. Dat blijkt niet het geval. Een woordvoerder van de gemeente wees er wel op de het Archeon er eerder was dan de bewoners van de wijk Burggooi. Bewoners hebben zelf ervoor gekozen om tegenover Archeon te gaan wonen, vindt de gemeente.

Wildparkeerders

Bewoners van de Renaissancelaan verzetten zich bij de Raad van State tegen een wijziging van het bestemmingsplan Parkeren Archeon en Ontsluitingsweg Burggooi. Daarmee wil de gemeente een rechtstreekse verbinding maken tussen de Renaissancelaan ter hoogte van de Norbertijnenlaan en de Goudse Schouw. Die zorgt, naast wildparkeerders, voor veel meer verkeer in hun vierenhalve meter brede erftoegangsweg, zeggen de bewoners.
Het verkeer komt niet alleen uit de wijk Burggooi maar ook uit de wijk Kerk en Zanen. De ontsluitingsweg zou ook verkeer aantrekken van het industrieterrein. 'Het wordt grof gezegd een extra afrit naar de N11', werd er dan ook gezegd. Doordat een bewoner vanwege corona veel thuis zit te werken heeft hij het met eigen ogen kunnen zien.

Sluipverkeer

Volgens de man komen er nu al te veel auto’s en vrachtwagens door de woonstraat en wordt er hard gereden. De gemeente vindt de vrees niet onderbouwd. 'We hebben geen reden te denken dat half Kerk en Zanen daar door gaat rijden.' Maar sluipverkeer naar Archeon dat geen parkeerkaartje wil kopen kan de gemeente niet voorkomen.
De uitspraak is over zes weken.