Senioren met kapotte lift: 'Hoe donderstraal ik die rollator dan naar beneden?'

DEN HAAG - Spuugzat zijn ze het, de tientallen bewoners van de flat 'De Bolster' aan de Kastanjestraat in Den Haag. Het seniorencomplex heeft één lift en die heeft regelmatig een storing. 'Je durft ook gewoon niet meer in de lift, gisteren viel er nog een man uit omdat de lift niet ver genoeg beneden kwam, maar de deur wel open ging', zegt een bewoonster.

Er is voor nood nu een stoeltjeslift geplaatst om de hoogbejaarde bewoners toch naar de bovenste verdieping te krijgen. 'Het pad is alleen zo smal en we hebben acht trapdelen, je bent een half uur onderweg om boven te komen', zegt één van de bewoners. 'De stoeltjes zijn alleen bedoeld voor personen, boodschappen meenemen of je rollator meenemen kan niet.'

De stoeltjeslift is een tijdelijke oplossing | Foto: Omroep West

Als de lift het niet doet, kunnen bewoners dus alleen omhoog en omlaag zonder rollator. 'Hoe donderstraal ik die naar beneden dan?', vraagt een zeer geïrriteerde bewoonster zich af. 'Dan kan ik alsnog niet beneden en naar buiten. Ik vind het echt een schande, want een buurman vragen zit er niet bij. Iedereen is hier boven de 80 jaar oud', vertelt een andere vrouw.

Handtekeningen op protestbrief

De problemen met de lift spelen al anderhalf jaar, zeggen de inwoners van het complex. Maar vanaf december loopt het de spuigaten uit. De lift is aan het begin van die maand een week buiten dienst geweest. Ook op tweede kerstdag en nieuwjaarsdag stond hij stil. En deze week was het weer raak.

Tientallen bewoners hebben inmiddels hun handtekening gezet op een protestbrief richting verhuurder Staedion. 'We hebben de brief aangetekend gestuurd naar de directeur want we zijn dit spuugzat. We willen financiële compensatie omdat we op deze manier geen woongenot meer hebben', zegt bewoonster Kloss.

De lift is op dit moment weer gerepareerd en Staedion verwacht dat deze het nu moet blijven doen. 'Er is een fout gemaakt aan onze zijde. We zaten te wachten op een onderdeel voor de lift en hebben per ongeluk in de tussentijd de stoeltjeslift weg gehaald, maar hebben deze nu weer terug gezet. We moeten gewoon even door het stof', aldus een woordvoerder van Staedion. Waarom de lift zo vaak in storing valt kon de woordvoerder niet uitleggen.

Meer over dit onderwerp:
LIFT KASTANJESTRAAT DEN HAAG
Deel dit artikel: