Delfts appartementencomplex krijgt energie en warm water uit ziekenhuis

Het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft
Het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft © ANP
DELFT - Het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft gaat als eerste ziekenhuis in Nederland naastgelegen woningen voorzien van warmte en warm water. Het ziekenhuis gaat haar restwarmte doorgeven aan het Bethelpark, een appartementencomplex dat in 2023 gebouwd gaat worden.
In het nieuwe complex moeten 351 nieuwe appartementen en vier commerciële ruimtes komen. Het Reinier de Graaf Gasthuis heeft een overeenkomst gesloten met warmteleverancier Eteck en ontwikkelaar Borghese Real Estate om de restwarmte te gebruiken voor de verwarming van het Bethelpark.
Het Reinier de Graaf Gasthuis beschikt over een duurzaam warmte-koudeopslagsysteem. Deze installatie slaat jaarlijks meer warmte op dan dat het ziekenhuis nodig heeft. De extra warmte wordt straks geleverd aan het nieuwbouwproject Bethelpark, die dit kunnen gebruiken voor hun vloerverwarming en warm water.

Duurzame oplossing

Het samenwerkingsproject past bij de ambitie van het Reinier de Graaf, zo laat het ziekenhuis weten. 'We nemen verantwoordelijkheid tegenover patiënten, bezoekers, medewerkers en de omgeving als het gaat om duurzaamheid en milieu. Samen met organisaties uit de regio, bedenken we manieren om slim om te gaan met energie, water, voedsel, afval en medicijnen.' De gemeente Delft is eveneens enthousiast over de samenwerking en de duurzame oplossing. Het helpt de duurzaamheidsambities van de Zuid-Hollandse stad te verwezenlijken.