Zeer grote brand in chemisch bedrijf in Gouda is geblust

GOUDA - In het gebouw van Croda Europe BV op het Buurtje in Gouda woedde maandagochtend een zeer grote brand in een opslagtank met vetten. Volgens de brandweer is de brand inmiddels uit. Er wordt bekeken of de brand andere opslagtanks heeft aangetast. Er zijn geen gewonden.
De eerste melding van de brand kwam rond 10.30 uur. Het pand ligt net buiten het centrum van Gouda. Volgens meldingen op sociale media is het luchtalarm afgegaan in Gouda, maar dat blijkt te gaan om het brandalarm bij het chemisch bedrijf zelf. Bewoners van de Kerkhoflaan moesten uit voorzorg hun huis uit en er is een gebouw voor dagbesteding aan de overkant ontruimd. Nadat de brandweer de overige tanks op het terrein had gecontroleerd en stabiel bevonden mochten de bewoners weer naar hun huis.
Croda is een oleochemisch bedrijf. Het bedrijf houdt zich bezig met de chemische bewerking van plantaardige en dierlijke oliën en vetten tot basisgrondstoffen. Croda maakt bijvoorbeeld grondstoffen voor biologisch afbreekbare smeerolie. Onze verslaggever ziet dat het personeel van Croda rond het middaguur het terrein weer op mag.

Rookwolken

Volgens iemand in een kantoorpand aan de overkant is er veel politie en brandweer. 'We zien geen vlammen maar rookwolken.' De gemeente Gouda adviseert mensen die vlakbij wonen de ramen en deuren te sluiten. Burgemeester Pieter Verhoeve van Gouda is bij Croda om zich te laten informeren.