Coronavirus: Eerste huisartsen gevaccineerd in HagaZiekenhuis

De eerste huisartsen zijn gevaccineerd.
De eerste huisartsen zijn gevaccineerd. © HagaZiekenhuis
REGIO - We zitten middenin een lockdown vanwege het coronavirus. Volg hier het belangrijkste coronanieuws van dit weekend.

Aantal nieuwe besmettingen onder wekelijks gemiddelde

Het RIVM heeft zondag 4924 nieuwe besmettingen geregistreerd. Dat zijn er 547 minder dan zaterdag. Het aantal nieuwe besmettingen ligt ook onder het wekelijks gemiddelde, dat op 5241 ligt.
Het aantal opgenomen patiënten in het ziekenhuis is wel toegenomen. Er liggen nu 2347 mensen met corona in het ziekenhuis. Dit zijn er 41 meer dan zaterdag. Ook op de intensive care nam het aantal coronapatiënten toe. Er liggen er nu 680 op de ic, zeven meer dan zaterdag, zo blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Politiechef: over hele linie tevreden met naleving avondklok

Over de hele linie is de politie tevreden met de naleving van de avondklok afgelopen zaterdagavond- en nacht, met uitzondering van de 'lokale excessen' in Urk en het Limburgse Stein. Mochten er de komende avonden na 21.00 uur veel ongeregeldheden plaatsvinden, dan speelt de politie daar op in door meer mensen in te zetten. Dat zegt politiechef Willem Woelders.
'Het overgrote deel van de mensen hield zich aan de regels en afspraken. Helaas is er een kleine groep die lokaal misbruik van de situatie maakt. Toch is het relatief beheersbaar gebleven', zegt Woelders. Het gedrag van de groepen mensen die in Urk en Stein de straat op gingen, noemt Woelders 'volstrekt onaanvaardbaar'.
In het hele land zijn zaterdagavond en -nacht 3600 boetes uitgedeeld voor het niet naleven van de avondklok, die zaterdag van 21.00 uur tot 04.30 uur voor het eerst gold als nieuwe maatregel tegen het coronavirus. In totaal zijn 25 personen aangehouden, onder meer omdat ze weigerden te vertrekken of geweld pleegden.

Eerste huisartsen gevaccineerd in HagaZiekenhuis

Het HagaZiekenhuis gaat zondag en maandag ongeveer 850 huisartsen inenten tegen het coronavirus. 'Huisartsen zijn een onmisbare schakel in de acute COVID-zorg. Bescherming door het vaccin is daarom voor hen ontzettend belangrijk. Daar dragen we graag aan bij', legt Daniëlle van Zijp, manager Human Resource Management van het HagaZiekenhuis uit.
Niet alleen de huisartsen worden ingeënt, ook hun verpleegkundig specialisten en chauffeurs van de huisartsenposten worden gevaccineerd. Zij zullen allemaal het Moderna-vaccin krijgen. 'Zo zorgen we er samen voor dat de huisartsen in de frontlinie beschermd worden en dat de acute zorg geborgd blijft', aldus Van Zijp.

Parkeerplaatsen Meijendel vol

Kom niet meer naar natuurgebied Meijendel. Dat is de boodschap van Dunea, de beheerder van het gebied. De parkeerplaatsen zijn vol en vanaf de Meijendelseweg in Wassenaar wordt het verkeer geregeld. Dat betekent dat er alleen auto's het gebied op mogen als er een andere auto het natuurgebied heeft verlaten.
Dunea roept mensen dan ook op om niet meer met de auto naar Meijendel te komen, maar een frisse neus te halen in buurt van je eigen huis.

Marechaussee helpt Haagse politie tijdens eerste dagen avondklok

De Koninklijke Marechaussee levert op verzoek van de burgemeester van Den Haag bijstand tijdens de eerste drie avonden en nachten van de avondklok. Er zijn twee pelotons beschikbaar, die kunnen worden ingezet om openbare orde te handhaven of 'aanvullende werkzaamheden in het kader van handhaving en toezicht in verband met de avondklok', schrijft de Marechaussee. Ook Amersfoort en Eindhoven krijgen bijstand. De burgemeesters willen daarmee de politiecapaciteit in de steden waarborgen.

Westlandse kapper beboet voor knippen klanten

In Wateringen is een kapper beboet omdat die zijn kapsalon open had gedaan en er klanten knipte. De politie kwam de kapsalon op het spoor door een Instagrambericht van rapper Famke Louise. Zij haalde een vriend op bij de bewuste kapsalon en maakte daar een post over, meldt mediapartner WOS. Het gaat om Denzel Slager die meedeed aan het tv-programma Love Island. De agenten die de post zagen herkenden de kapsalon.
Screenshot Instagram Famke Louise | WOS
Screenshot Instagram Famke Louise | WOS

Coronacijfers

Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn 5487 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is een lichte afname, vrijdag meldde het RIVM een kleine 5800 positieve tests (5791). Gemeten over de afgelopen zeven dagen zijn gemiddeld per dag 5340 besmettingen geconstateerd. Die lijn ging steeds omlaag, maar is zaterdag heel licht omhoog gegaan. In Den Haag werden 147 nieuwe coronagevallen gemeld.
In het afgelopen etmaal zijn 89 sterfgevallen gemeld, net zoveel als op vrijdag. Het aantal is vergelijkbaar met de voorgaande dagen. Op donderdag waren er volgens het RIVM 91 sterfgevallen, een dag eerder 87. Dat betekent niet dat al deze mensen in een periode van 24 uur zijn gestorven. Wanneer een coronapatiënt overlijdt, wordt dat soms pas na een tijdje doorgegeven.

Politie alert op protestacties

Op sociale media roepen mensen op zaterdagavond toch de straat op te gaan uit protest tegen de avondklok, die vanwege het coronavirus voor het eerst om 21.00 uur ingaat. Een woordvoerster van de landelijke korpsleiding laat weten dat de politie dit in de gaten houdt en op mogelijke acties is voorbereid.
Op Twitter is #AvondklokProtest momenteel trending. Zo gaat er een bericht rond over de 'Avondklok Challenge', waarin mensen wordt gevraagd naar buiten te gaan na 21.00 uur en een foto te posten als ze tegen de nieuwe coronamaatregelen zijn. Op Facebook is de actie 'Nationale avondklok/lockdown verstoppertje' te vinden, waar duizenden mensen zouden hebben aangegeven dat ze meedoen.
Volgens de woordvoerder van de politie is het afwachten of mensen daadwerkelijk gehoor geven aan hun voornemen. 'Het is heel makkelijk op social media een beetje stoer te doen.' Wie de avondklok negeert en toch naar buiten gaat riskeert een boete van 95 euro. 'Als je je een tweede of derde keer niet aan de regels houdt, heeft dat grotere consequenties', waarschuwt de woordvoerder. 'Dan kunnen we iemand aanhouden en meenemen.'

Boa's mogen vanaf maandag handhaven op avondklok

Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) mogen vanaf maandag handhaven op de avondklok. Dat bevestigt de voorzitter van de Nederlandse BOA Bond Ruud Kuin na berichtgeving van Hart van Nederland. De afgelopen dagen heeft de bond bij het ministerie van Justitie en Veiligheid aangedrongen boa's die bevoegdheid te geven.
'Het leek erop dat boa's wel op straat zouden worden ingezet na 21.00 uur, maar dat ze niet de bevoegdheid zouden krijgen om te handhaven. Dat zou gedoe opleveren, want dat is niet duidelijk voor de boa's zelf, en ook niet voor burgers. Dus het is heel goed dat ze die bevoegdheid nu krijgen', zegt Kuin.

Nederlanders tot 36 jaar zijn 's avonds het meest op pad

Nederlanders gingen vorige week vergeleken met de 'intelligente lockdown' in het voorjaar vaker 's avonds op pad. Mensen van onder de 36 jaar gaan het meest de deur uit tijdens de uren die vanaf zaterdag onder de avondklok vallen. Dat blijkt uit cijfers van het Nederlands Verplaatsingspanel (NVP).
Hoewel mensen van alle leeftijden zich veel minder op straat vertonen dan voor de coronapandemie, is er een duidelijk verschil te zien met de eerste golf in het voorjaar. Nederlanders zijn vaker onderweg, om bijvoorbeeld een rondje te lopen, met de auto bij iemand op bezoek te gaan, of om naar het werk te fietsen. Bij mensen van 16 tot 36 jaar is dat vooral het geval tijdens het weekend, bij mensen die ouder zijn ook doordeweeks.
Dat jongeren 's avonds meer op straat zijn, hoeft volgens onderzoeker Sander van der Drift van het NVP niet te betekenen dat zij zich ook minder aan de coronamaatregelen houden. 'Het kan goed zijn dat jongeren meer essentiële verplaatsingen maken in de avonduren. Denk aan maaltijdbezorgers en jongeren met andere essentiële bijbaantjes.'
Hoe gaan jongeren om met de avondklok?

Avondklok gaat om 21.00 uur in

De avondklok gaat zaterdagavond in en gaat gelden van 21.00 uur tot 4.30 uur. 'Een heftige maatregel', zei premier Mark Rutte woensdag bij de aankondiging van de avondklok. 'Niemand wil een avondklok. Niemand staat er bij te juichen. Ik niet, Hugo de Jonge niet, het hele kabinet niet.' Maar volgens de premier moet Nederland 'zich nog één keer schrap zetten', aangezien er wordt gewaarschuwd voor een derde golf.
Een boete voor overtreders is 95 euro. Er is een lijst met mensen die nog wel de straat op mogen tijdens de avondklok, maar zij moeten een formulier invullen met de reden waarom ze buiten zijn. Werkgevers moeten een werkgeversverklaring afgeven als hun personeel 's avonds en 's nachts op straat is om te werken. De avondklok eindigt in de nacht van dinsdag 9 op woensdag 10 februari.

Huisartsen worden gevaccineerd

Het vaccineren van 1776 huisartsen en medewerkers van de huisartenspoedzorg in de regio West gaat zaterdag beginnen. De huisartsen worden in het Leids Universitair Medisch Centrum en HagaZiekenhuis gevaccineerd met het Moderna-vaccin.
De vaccinatie voor die beroepsgroep komt sneller dan verwacht. Huisartsen hadden er op aangedrongen om ook snel een vaccinatie te krijgen, net als personeel in de ziekenhuizen en verpleeghuizen, omdat ook huisartsen in aanraking komen met besmette patiënten. Vanwege de snelle opkomst van de mutatie, die als eerst in Engeland werd ontdekt, is besloten ook huisartsen snel te vaccineren.
Een zorgmedewerker wordt gevaccineerd
Een zorgmedewerker wordt gevaccineerd © ANP

Coronakaart

Hoeveel besmettingen waren er in jouw gemeente? Op ons coronadashboard zie je onder andere het huidige risiconiveau van jouw regio en de dagelijkse ziekenhuisopnames.