Leidse coronabeeldjes die over goed gedrag vertellen zijn 'zoek'

Een van de beeldjes in Leiden
Een van de beeldjes in Leiden © Leiden Marketing
LEIDEN - Van de tien beeldjes die jonge Leidenaren aan moeten moedigen zich aan de coronamaatregelen te houden zijn er in een maand tijd vier verdwenen. In december zijn de 'goede voorbeeldjes' geplaatst op diverse plekken in de stad. Het is een initiatief van de gemeente en Leiden Marketing. Onder de beeldjes stond een tekst die vertelde dat Thomas bijvoorbeeld geen tinderdate had in het Van der Werfpark of dat Merel haar mondkapje opzette in het station.
De beeldjes zijn een soort bedankje aan jongeren die zich aan de coronamaatregelen houden. Volgens de gemeente en Leiden Marketing komen jongeren te vaak negatief in het nieuws in deze tijd. Er verschenen uiteindelijk tien beeldjes in de stad. Maar nu, ruim een maand later, zijn er vier beeldjes verdwenen.
Mincke Pijpers van Leiden Marketing: 'De beeldjes waren misschien te mooi. Ze zijn meegenomen of vernield.' De overgebleven beeldjes worden nu van straat gehaald en worden in binnenruimtes geplaatst. Pijpers: 'Denk bijvoorbeeld aan de hal van de Hogeschool Leiden en MBO Rijnland of de entree van de Stadsgehoorzaal.

Het positieve benadrukken

De 'voorbeeldjes' spelen ook een rol in een campagne op Snapchat, Instagram, Whatsapp en Facebook. Jongeren kunnen bijvoorbeeld een creatieve oplossing doorgeven om toch iets te doen in deze tijd.