Avondklokrellen: Noodbevel Gouda, ME ingezet na bekogeling met stenen in Den Haag

REGIO - In verschillende steden in de regio is het onrustig geweest met het ingaan van de avondklok. In Gouda kondigde de burgemeester maandagavond een noodbevel af. In de Schilderswijk in Den Haag was sprake van een kat-en muis-spel tussen relschoppers en de politie. Er werd met vuurwerk gegooid en mensen hergroepeerden zich op verschillende plekken in de wijk nadat de politie ze had weggedreven. In Alphen aan den Rijn leek de sfeer ook grimmiger te worden, maar de rust in het centrum keerde kort voor het ingaan van de avondklok terug.

GOUDA: Noodbevel na brandstichtingen

Burgemeester Pieter Verhoeve vaardigde een noodbevel voor zijn stad uit. Een groep van tien tot vijftien jongeren heeft in Korte Akkeren vernielingen aangericht en branden gesticht.
Later op de avond ging het mis in Oosterwei. Daar werden auto's in brand gestoken en er werd vuurwerk afgestoken. Zeker drie auto's en een papiercontainer gingen in vlammen op. Een groep jongeren verplaatste zich hierbij door de wijk.
De burgemeester noemde het misdadig dat groepen jongeren zich niet kunnen gedragen.

DEN HAAG: ME ingezet na bekogeling met stenen

In de Schilderswijk in Den Haag was het maandag weer onrustig. Er waren brandjes gesticht en er werd vuurwerk afgestoken. Eerder op de dag was op social media een oproep geplaatst: 'Kom naar het Hobbemaplein om te protesteren tegen de avondklok.'
Politie-bikers waren actief mensen naar huis aan het sturen. Er ontstond een kat-en muis-spel tussen relschoppers en de politie. Mensen hergroepeerden zich op verschillende plekken in de wijk nadat de politie ze had weggedreven.
De ME kwam in actie omdat er stenen en vuurwerk naar agenten werd gegooid. De straten werden schoongeveegd. Rond 21.20 uur leek het stil in de Haagse straten. De politie wilde maandagavond nog geen uitspraken doen over het aantal aanhoudingen naar aanleiding van de ongeregeldheden.
Weer onrustige avond in Haagse Schilderswijk
Eerder op de avond waren jongerenwerkers in de Haagse Schilderswijk actief op straat jongeren aan het aanspreken om te voorkomen dat ze de avondklok zouden negeren. dit was tussen 18.00 en 20.00 uur.

ALPHEN AAN DEN RIJN

De rust is wedergekeerd in het centrum van Alphen aan den Rijn en bij het NS-station. De sfeer was enige tijd grimmig, maar ongeregeldheden bleven uit.
Demonstratie in Alphen, ondernemers sluiten uit voorzorg
Enkele tientallen mensen hadden zich maandagavond verzameld in het centrum van Alphen aan den Rijn. Zij waren afgekomen op de aangekondigde, en inmiddels door de organisatie geannuleerde, coronademonstratie op het Rijnplein. Gedemonstreerd wordt er niet, de aanwezigen - vooral jongeren - kijken in het eerste uur met name toe wat gaat gebeuren. Af en toe wordt vuurwerk afgestoken. De politie is aanwezig met het oog op de avondklok die om 21.00 uur ingaat. De aanwezigen moeten tijdig het centrum verlaten.
Dat gebeurde rond 20.30 uur toen verplaatsten mensen zich naar het station. Wel was er toen extra politie onderweg naar Alphen, meldt mediapartner Studio Alphen.