Lees terug: Zo bleef het rustig in de regio ondanks aangekondigde rellen

Vaillantlaan in  Den Haag
Vaillantlaan in Den Haag © Regio 15
REGIO - Na drie nachten van onrust en rellen werden dinsdagmiddag op verschillende plekken in de regio maatregelen genomen om een eventuele ravage te voorkomen. Dit omdat de afgelopen nachten in verschillende steden in heel Nederland vernielingen werden aangericht en winkels werden geplunderd. Op social media circuleren verschillende oproepen om in onze regio op plekken te gaan demonstreren en voor onrust te zorgen. Desondanks bleef het rustig.
21.00 uur - Regio
De avondklok is ingegaan en overal in de regio lijkt het rustig. Onze verslaggevers in Leiden, Gouda en Den Haag zagen dinsdagavond veel politie op straat. Er werden preventieve maatregelen ingesteld, zoals het afsluiten van de Schilderswijk in Den Haag. In Gouda werd een brug opengezet en containers op de weg geplaatst waardoor het centrum minder goed bereikbaar was.
Veel winkels in de verschillende steden timmerden uit voorzorg houten schotten voor de ramen. Horecazaken haalden het laatste meubilair dat ze nog buiten hadden staan naar binnen. In Delft werd een kinderdagverblijf vroeger gesloten. Ook een aantal winkels ging vroeger dicht. In Leiden en Gouda was door de burgemeesters een noodbevel ingesteld.
De politie riep samen met het Openbaar Ministerie nadrukkelijk de ouders op hun kinderen thuis te houden. 'De schade gaat verhaald worden op relschoppers', zo werd gewaarschuwd. Eerder op de dag werden in Gouda, Bodegraven en Reeuwijk in totaal acht jongeren preventief opgepakt door de politie.
20.40 uur - Den Haag
Met een speciale video gemaakt door Buurthuis De Mussen en jongerenwerkers probeert de gemeente Den Haag jongeren rustig te houden.
20.35 uur - Gouda
'
Aantal politiebusjes komt nu de Markt op in Gouda. Het is rustig. Een aantal horecazaken op en om De Markt heeft de ramen en deuren dichtgemaakt met houten schotten', ziet verslaggever Menno Tamming.
Gouda
Gouda © Omroep West
20.37 uur - Gouda
Geloof in de kracht van negeren. Stadsdichter Gouda over de rellen.
20.27 uur - Den Haag
Rond de Schilderswijk zijn de wegen afgesloten, zien verslaggevers van Omroep West.
20. 19 uur - Leiden
In Leiden wordt uit voorzorg Museum De Lakenhal dichtgespijkerd. 'We gaan ervan uit dat het niet nodig is, maar doen het toch.'

20.01 uur - Den Haag

Politie in Loosduinen is bij een locatie die op social media werd genoemd als demonstratieplek. Ze praten daar met de jongeren.
19.55 uur - Gouda
In Gouda is de Guldebrug preventief open gezet. Fotograaf Raymond Aarsman legde het vast. Net als maandagavond zorgt dit dat het centrum moeilijk bereikbaar is.
19.40 uur - Den Haag
De weg richting de Vaillantlaan in de Haagse Schilderswijk is ter hoogte van De Put afgesloten. Dat is preventief gedaan.
19.30 uur - Den Haag
Op Scheveningen kwam een groep samen om te protesteren tegen de avondklok rellen van de afgelopen dagen.
19.15 uur - Den Haag
In de Haagse Schilderswijk lopen vrijwilligers met gele hesjes rond. Ze sporen jongeren aan op tijd naar huis te gaan en geen rotzooi te schoppen. Verslaggever Anita Jansen sprak met de vrijwilligers.
18.30 uur - Den Haag
Er is veel politie in het centrum van Den Haag aanwezig.

18.25 uur - Gouda

Noodverordening in Gouda voor groter gebied. Burgemeester Pieter Verhoeve heeft voor de tweede achtereenvolgende dag een noodverordening ingesteld. Hij roept niet alleen op dat iedereen thuis moet blijven, maar waarschuwt ook dat mensen niet zélf moeten gaan patrouilleren: 'Burgerinzet op straat is nu niet bedoeling. Ik heb er vertrouwen in dat de hulpdiensten dit robuust kunnen aanpakken.'
Het noodbevel geldt voor de binnenstad, het Huis van de Stad, de wijken De Korte Akkeren en Oosterwei, de teststraat Nieuwe Gouwe O.Z. en de winkelcentra Bloemendaal en winkelcentrum Goverwelle.
Gouda
Gouda © Gemeente Gouda
18.04 uur- Leiden
Burgemeester Lenferink heeft een noodverordening ingesteld voor het gebied rond het Kooipark in Leiden. Dit betekent dat daar alleen mensen mogen komen die er wonen of voor hun werk moeten zijn. Bij het park staan grote matrixborden achter een politiebusje, met daarop: Noodverordening, Kooipark en omgeving Verboden Gebied.
17.59 uur - Bodegraven
De politie heeft dinsdag acht potentiële relschoppers opgepakt in verband met oproepen op sociale media.
17.58 uur - Delft
In Delft worden ook houten schotten voor winkels geplaatst. Een aantal ouders is door de kinderopvang gevraagd hun kind eerder op te halen in verband met mogelijke rellen.
Dichtgetimmerde winkels in Delft
Dichtgetimmerde winkels in Delft © District 8
17.50 uur - Gouda
Ook in Gouda beschermen winkeliers hun winkels met houten schotten.
17.45 uur - Regio
De politie wordt naar eigen zeggen overspoeld met telefoontjes met tips over reloproepen via de chat-app Telegram. Omdat de politie de stroom bijna niet meer aankon staat er sinds gisteren een formulier op de site waarmee mensen een melding kunnen doen.
Ook meldt de politie dat er massaal gehoor wordt gegeven aan de oproep om beelden te delen. In verschillende eenheden zijn rechercheteams opgezet om alle beelden te bekijken. De politie verwacht op basis van beelden meer relschoppers op te kunnen pakken.
17.35 uur - Den Haag
Elektrische deelscooterdienst Felyx zet al zijn 3.000 scooters in Nederland vanaf 21.00 uur uit vanwege de rellen. De scooters zijn dan niet meer te gebruiken tot de volgende ochtend 06.00 uur. Ook is het even niet meer mogelijk om ritten te beëindigen in bepaalde risicogebieden, bijvoorbeeld de Haagse Schilderswijk. De Felyx-parkeerpunten daar zijn tijdelijk uitgeschakeld.
17.25 uur - Regio
Het landelijke OM en de politie doen op social media een oproep: Houd je kinderen thuis
'Veel relschoppers die de afgelopen avonden zijn opgepakt, zijn tieners en wonen nog thuis. De avondklok is er niet voor niets. Intussen wordt gekeken of en hoe de schade kan worden verhaald op de relschoppers. De schade aan winkels, auto’s, en publiek bezit is in sommige plaatsen enorm', waarschuwt het OM. en voegt er aan toe. 'Laat het een waarschuwing zijn voor iedereen met plannen.'
17.20 uur - Leiden
Leiden is bezig met een noodverordening voor wijk De Kooi, zegt een woordvoerder van de gemeente. Wat de verordening precies gaat inhouden is nog niet bekend. Wel lopen er extra boa's en politie rond in de wijk.
Politie in het Kooipark
Politie in het Kooipark © Omroep West
16.50 uur - Den Haag
Een enkele winkelier die nog open mag zijn in het Haagse centrum, laat weten dat hij eerder de deuren sluit.
16.30 uur - Zoetermeer
In het Stadshart van Zoetermeer zijn ook horecazaken die houten schotten voor de ramen plaatsen.

16.20 uur - Den Haag

Er rijdt in het centrum van Den Haag veel meer politie rond dan op een reguliere doordeweekse dag, ziet verslaggever Ivar Lingen.
16.00 uur - Den Haag
Op het Plein in Den Haag halen ondernemers terrasstoelen naar binnen. Terrasafzettingen worden verwijderd. Bij één horecaonderneming worden de ramen gebarricadeerd, ziet mediapartner Den Haag FM.
15.10 uur - Leiden
In de Leidse wijk de Kooi zijn uit voorzorg hekken neergezet om bij moeilijkheden het plein af te zetten. Er is op social media opgeroepen om te verzamelen op het Kooiplein in de wijk. In de Kooi rijdt politie rond en er lopen wat jongerenwerkers.
Dranghekken bij Kooiplein in Leiden
Dranghekken bij Kooiplein in Leiden © Omroep West

15.05 uur - Den Haag

Rutte bezocht het Karmijn in de Schilderswijk. De avondklokrellen in de Haagse Schilderswijk zondagavond maakten veel indruk op de bewoners van Buurtpunt Het Karmijn. Een man met een hamer hakte op de ramen in van het gebouw. Een plek waar mensen met een verstandelijke beperking wonen.
Rutte bezoekt door Karmijn, waar man met hamer toesloeg
15.00 uur Leiden
Burgemeester Henri Lenferink laat in een verklaring weten dat rellen niet getolereerd worden. Lenferink: 'Er zijn ook hier signalen dat mensen oproepen plaatsen en plannen maken om op plekken in de stad bijeen te komen en onrust te veroorzaken. Het is duidelijk dat het daarbij niet slechts om vreedzame demonstraties gaat. Dit soort activiteiten zal niet worden getolereerd. Er worden verschillende maatregelen voorbereid om ervoor te zorgen dat de openbare orde gehandhaafd blijft en de veiligheid gewaarborgd, in het belang van onze inwoners, onze ondernemers en de mensen die vanwege hun werk ‘s-avonds onderweg zijn.'
14.55 uur - Moordrecht
De bekendste Moordrechtenaar, aanvaller Memphis Depay veroordeelt op twitter het plunderen.
13.31 uur - Zoetermeer
De politie in Zoetermeer zegt dat ze via verschillende sociale mediakanalen meldingen zien die oproepen om de openbare orde in de stad te verstoren
Op Facebook schrijft de politie dat ze bekend zijn met deze berichten en er op dit moment uitgebreid onderzoek naar. 'Het maken maar ook het verspreiden van dergelijke berichten is strafbaar', zegt de politie. 'Wij zullen er alles aan doen om de daders op te sporen en aan te houden. Ook op straat zijn wij zichtbaar en onzichtbaar aanwezig om eventuele incidenten snel in de kiem te smoren.'

Maandag - Gouda

De politie heeft maandag dertien mensen gearresteerd voor de ongeregeldheden in de regio. Dat heeft de politie bekendgemaakt. Burgemeester Pieter Verhoeve van Gouda kondigde tijdens de ongeregeldheden zelfs een noodbevel voor twee plekken in de stad af. 'Twee groepen waren hier de straat opgegaan om te klieren. Dit was de enige manier om de rust terug te krijgen.'

Maandag - Monster

Een 15-jarige jongen is maandagavond in Monster aangehouden met drie molotovcocktails in zijn tas. Agenten hielden hem aan op het Burgemeester Woutersplein.

Maandag - Regio

Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) mogen sinds maandag de avondklok handhaven. Toch zeggen gemeentes dat ze er weinig gebruik van gaan maken. 'Het handhaven van de avondklok is een taak die te ver afstaat van de oorspronkelijke taken en bevoegdheden van de boa's', zegt een woordvoerder van de gemeente Westland. 'Die zijn gericht op het bevorderen van de leefbaarheid.'

Omroep West doet verslag van de gebeurtenissen sinds het ingaan van de avondklok. Daarin proberen we zo relevant en volledig mogelijk te zijn. Zijn er dingen die je mist? Of moeten we volgens jou bepaalde zaken uitzoeken? Laat het ons dan weten via onderstaand formulier. Ook vragen over de keuzes die West maakt in de coronaberichtgeving zijn van harte welkom.