Regionale GGD’s waarschuwen voor oplichting vanwege datadiefstal

Coronatest
Coronatest © ANP
REGIO - De GGD Hollands Midden (HM) en GGD Haaglanden kunnen niet uitsluiten dat er ook cliëntgegevens uit hun regio zijn gestolen en doorverkocht. Het politieonderzoek hiernaar loopt nog. Vooruitlopend op de uitkomst waarschuwt GGD HM daarom mensen, die een coronatest hebben gedaan, voor oplichting via onder andere e-mail, sms en WhatsApp. Daarnaast wordt er op gewezen dat deze cliëntgegevens geanonimiseerd en/of verwijderd kunnen worden.
Maandag meldde de politie dat dit weekend twee medewerkers van het GGD-callcenter zijn aangehouden vanwege het te koop aanbieden van persoonsgegevens uit de landelijke systemen die de GGD gebruikt voor de Covid-19 testen. Het gaat daarbij om een 21-jarige man uit Heiloo en een 23-jarige man uit Alblasserdam. Of de gestolen persoonsgegevens ook daadwerkelijk zijn doorverkocht is (nog) niet duidelijk.
Bij de datadiefstal gaat het om persoonsgegevens als naam, adres, woonplaats, telefoonnummer/e-mailadres, BSN, geslacht, geboortedatum. Daarnaast gaat het bij mogelijk contact- en brononderzoek ook om noodzakelijke medische gegevens zoals klachten, symptomen en huisarts, waar iemand is geweest en met wie er contact is geweest.

Persoonsgegevens anonimiseren of verwijderen

In de systemen van de GGD staan, volgens een woordvoerder, alleen de gegevens van mensen die de afgelopen tijd met de GGD te maken hebben gehad voor een testafspraak, bron- en contactonderzoek of een vaccinatie. Als uit het politieonderzoek blijkt dat gegevens gestolen zijn, worden betrokkenen hierover geïnformeerd.
Mensen kunnen een verzoek doen om de persoonsgegevens te anonimiseren of te verwijderen. Daarbij attendeert de GGD HM er wel op dat het anonimiseren of verwijderen van gegevens het voor de GGD minder goed mogelijk maakt om de verspreiding van het virus te monitoren of tegen te gaan.