Duindorp en Scheveningen in actie voor Den Haag: 'Begin de armen ineen te slaan'

De aankondiging van de Duindorpers
De aankondiging van de Duindorpers © Duindorp Online
DEN HAAG - Een groep Duindorpers en Scheveningers heeft zich dinsdagavond verzameld om ondernemers in Den Haag te 'beschermen' tegen mogelijke plunderingen. 'Stop met het verder straffen van je medeburgers', zo stond in de oproep te lezen. Ook in andere wijken in de regio zouden wijkbewoners willen helpen om eventuele rellen te stoppen.
De Duindorpers en Scheveningers verzamelden zich dinsdagavond bij het Dammetje. Onder de oproep 'Den Haag United' wilden ze ondernemers in de buurt helpen. 'De afgelopen maanden zijn burgers en ondernemers geraakt in hun ziel of onderneming', zo schrijven de initiatiefnemers. 'Geraakt door een virus en daardoor gestraft door hun eigen regering.'
Omdat de avondklokrellen in het hele land tot plunderingen van winkels hebben geleid, besloten de Duindorpers in actie te komen. 'Stop met het verder straffen van je medeburgers. Stop met het vernielen van andermans eigendommen en stop met het plunderen van winkels', zo luidt de oproep.

Maken van een eenheid

Uit de foto die de Duindorpers op social media hebben geplaatst blijkt dat er tientallen aanwezigen waren bij het Dammetje in de wijk, waarbij de geldende coronamaatregelen lang niet altijd in acht werden genomen. 'Begin met het maken van een eenheid', zeggen ze. 'Een eenheid tegen de regering die spelletjes met ons speelt, een eenheid tegen de regering die ondernemers afstraft en burgers opsluit.'
Want volgens de Duindorpers worden tijdens de rellen de verkeerde mensen getroffen. 'Een eenheid die strijdt voor de burgers in plaats van tegen de burgers. Stop met het plunderen en begin de armen ineen te slaan.'

'Telefoontje genoeg om groep uit wijk te mobiliseren'

Ook in de Kooi in Leiden zouden volgens een verslaggever van de Telegraaf mensen klaar hebben gestaan om in te grijpen wanneer er rellen zouden uitbreken. 'Eén telefoontje is genoeg om een grote groep uit wijk te mobiliseren die de boel wel even opruimt als ze gaan vernielen', zou een omwonende van het Kooipark hebben gezegd in gesprek met de politie.
Het Islamitisch Centrum Imam Malik in Leiden deed dinsdagmiddag ook een duit in het zakje om de rust te bewaren. De moskee riep jongeren dinsdagmiddag op 'ver verwijderd' te blijven van rellen en plunderingen. Ook de ouders werden opgeroepen om de kinderen niet betrokken te laten zijn bij de ongeregeldheden.
Op andere plekken in het land hebben voetbalsupporters zich ingezet om winkeliers te helpen en om bepaalde plekken te 'beveiligen'. Inmiddels heeft boerenactiegroep Farmers Defence Force ook de hulp aangeboden in de strijd tegen eventuele avondklokrellen. De boeren willen daarvoor met honderden trekkers toegangswegen naar centra van gemeenten blokkeren, vooral in het oosten van het land.