Stenengooier Schilderswijk snikkend voor supersnelrechter: 'Ik schaam me diep'

De Hobbemastraat in Den Haag
De Hobbemastraat in Den Haag © Regio15
DEN HAAG - Een 19-jarige jongen uit Den Haag is door de politierechter veroordeeld tot een celstraf van twee maanden. De verdachte, Ayoub A., heeft afgelopen maandag bij de rellen in de Schilderswijk een steen gegooid naar een politiebus. Hij ontkende dat niet, maar zei wel dat hij niet weet wat hem bezielde.
Na de invoering van de avondklok afgelopen zaterdag was het vanaf zondag drie avonden onrustig in Den Haag. De verdachte, die woensdag terecht stond, heeft maandagavond in de Hobbemastraat een baksteen naar een politiebus gegooid. Naar eigen zeggen kwam hij in die straat terecht nadat de politie hem elders had weggestuurd. Hij zegt dat hij daardoor niet naar huis kon.
De jongen zou de baksteen van iemand anders hebben gekregen en toen zijn opgehitst door de groep jongens. Hij gooide de steen en werd meteen daarna door de agenten die in het busje zaten aangehouden. 'Ik heb er ontzettend veel spijt van en ik schaam me diep. Vanaf het moment dat ik de steen losliet, lig ik wakker. Ik herken mezelf hier niet in', zei de verdachte tegen de rechter.
Eerste relschopper Schilderswijk voor de politierechter

Drie maanden geëist

De officier van justitie eiste drie maanden cel. 'Dit kan niet los worden gezien van de vervelende tijd waarin we leven', zei de officier. 'Heel veel mensen hebben last van alle maatregelen en de avondklok. Dat je daar moeite mee hebt, begrijp ik, maar niet dat je gaat rellen en geweld gaat plegen tegen personen.' Het OM vindt dat boetes of taakstraffen niet meer passen, en dat een celstraf recht doet aan hoe de maatschappij tegen de rellen aankijkt.
De advocaat van de verdachte wees erop dat de normale straf voor openlijke geweldpleging een taakstraf van zestig uur is. Hij vroeg de rechter om geen voorbeeld te maken van zijn cliënt, omdat dat toch niet zou werken. 'Mijn cliënt heeft werk en begint binnenkort aan een nieuwe opleiding. Met een celstraf raakt hij dat kwijt. Daarmee wordt de kans op herhaling en de kans dat hij afglijdt alleen maar groter en daar zit de maatschappij helemaal niet op te wachten.'
Verslaggever Sander Knura over supersnelrechtzitting relschopper

'Bijzondere tijden'

De rechter geloofde niet dat de verdachte niet anders kon dan in de Hobbemastraat belanden en ze maakte zich zorgen dat A. nog een keer zoiets doet. De jongen bezwoer luid snikkend dat hij het nooit meer zal doen, maar de rechter besloot toch tot een celstraf van twee maanden. 'De onrust was al twee dagen aan de gang, dan geloof ik niet dat u daar per ongeluk terecht kwam. Dat je niet weg kon komen geloof ik ook niet.'
De rechter sprak van bijzondere tijden die vragen om een bijzondere straf. 'Dit was openlijk geweld van de buitencategorie.' De verdachte moet zijn straf meteen uitzitten. Zijn advocaat, Niels Genemans, gaat in hoger beroep en vraagt daarbij meteen om schorsing van de celstraf. Hij hoopt dat de behandeling van dat verzoek binnen drie weken gedaan wordt, dan kan zijn cliënt eventueel nog aan zijn nieuwe opleiding beginnen.
<em>Omroep West doet verslag van de gebeurtenissen sinds het ingaan van de avondklok. Daarin proberen we zo relevant en volledig mogelijk te zijn. Zijn er dingen die je mist? Of moeten we volgens jou bepaalde zaken uitzoeken? Laat het ons dan weten via onderstaand formulier. Ook vragen over de keuzes die West maakt in de coronaberichtgeving zijn van harte welkom.</em>