Leiden wil bomen behoeden voor de zaag: van hele oude tot exotische exemplaren

Centrum Leiden
Centrum Leiden © ANP
LEIDEN - Met een speciale 'Groene Norm' moeten de bomen in Leiden voortaan beter worden beschermd. De lijst met te behouden bomen is nu vastgelegd met de 'Groene Kaart' van de stad, maar volgens de gemeente is dit systeem onvoldoende objectief en daardoor is het overzicht niet compleet. Met de Groene Norm kan eenvoudig en meetbaar worden bepaald of een boom extra bescherming verdient, schrijft mediapartner Sleutelstad.
De nieuwe norm moet gelden voor zowel gemeentelijk groen als bomen van particulieren. Volgens de Groene Norm moeten alle bomen van tachtig jaar en ouder of met een stamdiameter van tachtig centimeter worden beschermd. Bomen die binnen de norm vallen, mogen alleen worden gekapt als de gemeente hiervoor een vergunning afgeeft.
De gemeente wil niet alleen de oudste en grootste bomen behoeden voor de zaag. Ook bomen die een cultuurhistorische of boomkundige waarde hebben, moeten worden beschermd. Dat gaat dan bijvoorbeeld om herdenkingsbomen zoals de vrijheidsboom, die sinds 1946 aan het begin van de Zeemanlaan staat, ter herinnering aan de Tweede Wereldoorlog.

Exotische bomen

Ook bomen die onderdeel zijn van een beschermd stadsgezicht of monument zijn volgens de norm van grote cultuurhistorische waarde. Ze zijn bepalend bij het aanzicht en kunnen om die reden niet zomaar worden weggehaald, schrijft Sleutelstad.
Ook staan er verschillende exotische boomsoorten in Leiden. Wanneer die gekapt zouden worden, kunnen ze niet zomaar door dezelfde soort worden vervangen. 'Het gaat hierbij om bijzondere bomen waarvan er minder dan tien exemplaren voorkomen in onze stad. Uitzonderlijke exemplaren die we extra willen beschermen', legt duurzaamheidswethouder Ashley North uit.

Flora en fauna

Daarnaast zijn verschillende soorten bomen belangrijk voor het voortbestaan van bepaalde flora en fauna. Als je die kapt, kan een andere boom die functie niet zomaar overnemen en worden planten en dieren in hun voortbestaan bedreigd.
North: 'Deze bomen willen we extra beschermen maar ook stimuleren. Met behulp van een register voor ecologische bomen zal de gemeente bij het aanplanten bewuster kiezen voor soorten die de grootste stimulans aan de flora en fauna leveren. Op die manier zorgen we er de komende jaren voor dat de natuur in Leiden veel sterker gaat worden'.
Inwoners van Leiden kunnen tot donderdag 4 maart het voorstel online inzien en er via de site van de gemeente Leiden op reageren. In april worden de plannen voorgelegd aan de gemeenteraad.

LEES OOK: