Rechtszaak van Haagse adviseur om boek Richard de Mos is dinsdag

Richard de Mos signeert zijn boek
Richard de Mos signeert zijn boek © Hart voor Den Haag/Groep de Mos
DEN HAAG - Horeca-adviseur John Poen eist een rectificatie van het boek 'Mijn Verhaal' van Richard de Mos. De Mos schrijft dat het corruptieonderzoek naar zijn partij begon met een tip van Poen. Maar Poen zegt dat er sprake is van een misverstand en dat hij nu wordt beschimpt in de horecawereld. Het kort geding dient dinsdag om 10.00 uur.
Wat vaststaat, is dat het onderzoek naar Hart voor Den Haag/Groep de Mos is gestart nadat een ambtenaar aan de bel trok omdat hij van Poen zou hebben gehoord dat er bij de gemeente Den Haag horecavergunningen te koop waren voor 15.000 euro. Dit is te lezen in stukken van de rijksrecherche. Maar Poen zei eerder al tegen Omroep West dat de ambtenaar hem verkeerd zou hebben begrepen, dus dat er vals alarm zou zijn geslagen.
De Mos vraagt in zijn boek hardop af of Poen niet onder druk is gezet door de recherche om hem en zijn partij er bij te lappen. Volgens Poen en zijn advocaat wordt hij hierdoor nu gezien als verrader in de horecawereld, waar zich veel Groep de Mos-gestemden begeven. Zo gaat er foto rond met een balkje voor zijn ogen en de tekst 'Dagboek van een informant: hoe een kale nietsnut met leugens een hele stad op tilt zette.'

Onjuiste weergave door ambtenaar

De Mos schrijft in zijn boek ook dat Poen beweert dat er sprake is van een onjuiste weergave door de bewuste ambtenaar, maar doet dit op basis van een verklaring van Poen aan de rijksrecherche die niet door Poen wordt erkend.
Poen en zijn advocaat stellen namelijk allebei dat ze zich niet kon vinden in de verklaring die door de recherche was opgesteld. Poen heeft hem dan ook niet ondertekenend. De advocaat en zijn cliënt hadden gewild dat De Mos wederhoor bij Poen had gehaald. Via het kort geding hopen ze nu voor elkaar te krijgen dat er een rectificatie wordt opgenomen in het boek, dat dinsdag in de winkels ligt.

'Nooit mijn advocaat gemaild'

Richard de Mos zegt in een reactie dat Poen 'viavia' al aan hem heeft laten weten dat hij zich onder druk gezet voelde door de rijksrecherche om een verklaring te tekenen waar hij niet achter stond. 'Toen heb ik viavia laten weten dat hij mijn advocaat moest mailen. Dat heeft hij nooit gedaan.' Desondanks wist Poen niet dat De Mos hem in zijn boek zou noemen.
Waar Poen verder problemen mee heeft, is de volgende passage: 'En wie is toch die ijverige John Poen? Is dat niet de man die betrokken is bij Feestcafe´ De Admiraal? De nieuwe club die een einde moest maken aan de roerige historie van ‘t Maliehuisje en Club Malie. In maart 2016 was er namelijk een grote inval in ‘t Maliehuisje. Daarbij werden maar liefst zeventien mensen opgepakt en heel wat drugs gevonden. De naam werd aangepast naar Club Malie. Maar ook toen ging het mis. In november 2017 was er opnieuw een inval waarbij drugs werden gevonden.'

Valse verklaring

Poen is inderdaad bedrijfsleider van De Admiraal, maar pas sinds 2019. Met 't Maliehuisje en Club Malie zegt hij niks te maken te hebben.
Richard de Mos zegt verder dat hij zich in zijn boek puur baseert op de stukken van de Rijksrecherche. Dat Poen zich niet in zijn verklaring herkent, kan volgens De Mos twee dingen betekenen: 'Of Poen probeert zijn straatje schoon te vegen, of de recherche heeft – onder ambtseed – een valse verklaring opgesteld.'
Verder zegt De Mos dat hij Poen nergens mee in verband brengt: 'Ik stel alleen vragen.'