Instellingen

Chippen van je kat wordt in Alphen aan den Rijn verplicht

Kat ter illustratie
Kat ter illustratie © Tom van der Horst
ALPHEN AAN DEN RIJN - Katten in Alphen aan den Rijn moeten binnenkort verplicht worden gechipt en geregistreerd. Het gaat om een proef van demissionair minister Carola Schouten (CU) van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Samen met Amsterdam is Alphen aan den Rijn een van de twee gemeenten waar de verplichting gaat gelden. Dat meldt NOS.
Elk jaar zijn er ruim 38.000 katten die de weg naar huis niet terug kunnen vinden. De Dierenbescherming vangt er daarvan meer dan 10.000 op. Ruim driekwart van deze dieren heeft geen chip of heeft er een die onjuist is geregistreerd, waardoor slechts een klein deel terugkomt bij hun baasje.
De Dierenbescherming pleit daarom al langer voor een landelijke chip- en registratieplicht, zoals die ook voor honden geldt. Woordvoerder van de Dierenbescherming Dik Nagtegaal vindt de lokale proef 'op zich prima', maar het experiment zet volgens hem weinig zoden aan de dijk. 'Wat ons betreft is het nog te vrijblijvend. Het is mooi om ervaring op te doen, maar wij vinden niet dat je dat per stad moet regelen. Want daar wel, daar niet, dan heb je de boel evengoed niet onder controle.'

Zwerfkatten slecht voor natuur

Door middel van de chip kunnen kat en eigenaar weer bij elkaar worden gebracht, maar de verplichte chip kan ook bijdragen aan het terugdringen van de populatie zwerfkatten. In Nederland lopen er naar schatting namelijk een miljoen verwilderde katten rond in de steden en natuurgebieden. Die richten veel schade aan in de natuur, want jaarlijks doden verwilderde katten zo'n 140 miljoen inheemse dieren, waaronder beschermde zang- en weidevogels.
'Je kan van alles bedenken wat je gaat doen aan de bestaande populatie zwerfkatten, maar die kraan moet gewoon dicht', aldus Nagtegaal. 'Dat is niet een probleem dat in de ene gemeente wel speelt en in de andere niet.'

Resultaten proef

Als de proef slaagt mogen andere gemeenten ook een chipplicht invoeren. Aan een landelijke plicht wil het ministerie van Landbouw nog niet, eerst worden de resultaten afgewacht van de proef.