DENK wil onderzoek naar discriminatie bij de provincie

Denk-fractievoorzitter van Provinciale Staten Metin Çelik in gesprek met Selçuk Öztürk
Denk-fractievoorzitter van Provinciale Staten Metin Çelik in gesprek met Selçuk Öztürk © ANP
DEN HAAG - De provincie Zuid-Holland moet de totale ambtelijke organisatie doorlichten om te zien of die zich schuldig maakt aan ‘institutioneel racisme, discriminerende algoritmes en etnisch profileren’. De fractie van DENK in de Provinciale Staten diende woensdag tijdens de online statenvergadering daarover een motie in.
Aanleiding is de kindertoeslagaffaire, waarbij aan het licht kwam dat de Belastingdienst zich bij het controleren van ouders op fraude vooral liet leiden door de dubbele nationaliteit. De Autoriteit Persoonsgegevens vond dat de Belastingdienst daarmee in strijd met de wet en discriminerend heeft gehandeld. Het kabinet Rutte trok zich dit aan en bood vorige maand zijn ontslag aan.
Volgens DENK in Zuid-Holland heeft de toeslagaffaire een 'enorme maatschappelijke impact gehad waardoor het vertrouwen in overheidsorganisaties flink is geschaad’.

Gediscrimineerd door politie of gemeente

Uit een recent rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) blijkt dat één op de zes Nederlanders een vermoeden heeft te zijn gediscrimineerd door bepaalde instanties, zoals de gemeente, het UWV of de politie. Of bijvoorbeeld door een woningcorporatie bij het verkrijgen van een woning,
DENK wilde dat Zuid-Holland onderzoekt of de eigen provinciale organisaties zich schuldig maken aan discriminatie. Toch verwierpen Provinciale Staten woensdag de - ook volgens de meerderheid - sympathieke motie. De provincie zou al genoeg doen om te voorkomen dat burgers worden gediscrimineerd.