Gemeente Alphen spreekt zich uit: geen windmolens in polder Aarlanderveen

Een windmolen
Een windmolen © ANP
AARLANDERVEEN - Het moet gek lopen willen er windmolens geplaatst worden in de polder bij Aarlanderveen, meldt mediapartner Studio Alphen. Het groen langs de N231 is door de politiek aangemerkt als potentiële windturbinelocatie, maar op aandringen van inwoners van Aarlanderveen en de Alphense gemeenteraad, is het college van burgemeester en wethouders overstag gegaan.
'Het is onverstandig gelet op de natuur en het landschap om die windturbines te plaatsen', zegt duurzaamheidswethouder Erik van Zuylen (GroenLinks) over het besluit. Opvallend, omdat Van Zuylen onlangs tijdens de gemeenteraadsvergadering niet wilde beloven dat Aarlanderveen gespaard zou worden. 'Maar de inwoners hebben ons met goede argumenten overtuigd', licht hij het besluit toe.
Dat Aarlanderveen als cultureel-historisch kroonjuweel van het Zuid-Hollandse landschap wordt gezien, is voor Van Zuylen het belangrijkste argument. Cultureel-historisch kroonjuweel houdt in dat het landschap bij Aarlanderveen uniek is voor de provincie.

Bedrijventerrein als alternatief

Toch kan de vlag nog niet definitief uit, daar moet Aarlanderveen een aantal maanden op wachten. Dertien gemeenten in de regio werken samen met de provincie en waterschappen aan de Regionale Energie Strategie (RES), die komende zomer tot een politiek akkoord moet leiden. De mening van alle lokale overheden telt even zwaar. 'Wij hebben dermate goede argumenten, dat de kans heel groot is dat in Aarlanderveen geen windmolens komen', meent Van Zuylen.
In plaats van de polder van Aarlanderveen ziet het gemeentebestuur nu het ITC-terrein tussen Boskoop en Hazerswoude als mogelijke locatie om windmolens te plaatsen. Wethouder Van Zuylen heeft het verzoek ingediend om dat bedrijventerrein toe te voegen aan de RES. Wel moet er dan toestemming komen om grotere windturbines te plaatsen op het International Trade Centre dan op dit moment zijn toegestaan op bedrijventerreinen.
Tegen de zomer moeten alle plekken waar een concrete kans is dat windmolens geplaatst worden, bekendgemaakt zijn.