KNVB zet nog geen streep door amateurseizoen

REGIO - Er is nog altijd hoop dat het voetbalseizoen voor amateurvoetballers in de A-categorie (waaronder de tweede en derde divisie) kan worden afgemaakt. Dit blijkt uit de routekaart voor het amateurvoetbal die de KNVB woensdag presenteert.

Voor de A-categorie, alle eerste elftallen tot en met de vierde klasse, hoopt de voetbalbond de competitie te kunnen afmaken. Dit betekent niet dat alle nog resterende wedstrijden nog worden gespeeld. Alleen de wedstrijden uit de eerste seizoenshelft zullen nog worden gespeeld, zodat er feitelijk sprake is van een halve competitie. De KNVB zegt op deze manier ook promotie en degradatie mogelijk te maken.

De voetbalbond houdt in de plannen wel rekening met een uiterste datum van 10 en 11 april. In dit weekend moeten de eerste wedstrijden gespeeld worden. Lukt dat vanwege de beperkingen rondom het coronavirus niet, dan worden de competities niet meer uitgespeeld. In de planning wordt rekening gehouden met een minimale voorbereidingsperiode van vier tot vijf weken, waarin ploegen zonder beperkingen kunnen trainen. De uiterste datum voor een gedegen voorbereiding zal dus liggen op 10 maart. Volgens de richtlijnen van het kabinet mogen de voetballers weer met maximaal elf man trainen vanaf het risiconiveau ‘ernstig’. Dat is het eerstvolgende risiconiveau.

Competities lagere elftallen niet uitgespeeld

De KNVB wil de situatie nog drie weken aankijken. 'Mocht in de eerstvolgende coronapersconferentie van 23 februari blijken dat er niet afgeschaald kan worden naar het risiconiveau 'ernstig', dan worden alle competities in de categorie A definitief niet meer hervat', laat de KNVB op haar website weten. De competitie op het hoogste amateurniveau ligt al sinds 10 oktober 2020 stil.

De voetbalbond besloot dinsdag al dat de competities van de lagere elftallen niet meer worden hervat. Die teams, uitkomend in de zogenoemde B-categorie, gaan zodra de overheid dat toelaat aan de slag in de Regio Cup: kleinschalige en regionale toernooien voor amateurverenigingen, met minder lange reisafstanden en de kans op lokale derby's. Wanneer de competities van de hogere elftallen niet meer worden hervat, stromen die teams ook door naar de Regio Cup.

LEES OOK: Amateurvoetballers gaan verder in regiocompetitie

Deel dit artikel: