Manager Golden Earring: band stopt door ziekte George Kooymans

George Kooymans tijdens een optreden
George Kooymans tijdens een optreden © ANP
DEN HAAG - De Haagse band Golden Earring stopt. Dat bevestigt manager Rob Gerritsen aan Omroep West. Aanleiding is de ziekte van gitarist George Kooymans (72). Hij lijdt aan de spier- en zenuwziekte ALS en kan niet meer optreden. 'Zoals het er nu uitziet, niet. Nu kan ik het niet en het is een progressieve ziekte. Optreden gaat helaas niet meer', zegt Kooymans zelf in het AD. 'Alleen met z'n vieren zijn ze een band', zegt de manager.
Kooymans richtte in 1961 samen met zijn buurjongen Rinus Gerritsen de band The Tornados op. De jongens, dertien en vijftien jaar oud, kwamen er al snel achter dat er al een band bestond met die naam, en kozen een nieuwe: The Golden Earrings. In de jaren erna versterkten Barry Hay en Cesar Zuiderwijk de rockband, die succes kreeg in binnen- en buitenland. Kooymans vormt samen met Boudewijn de Groot en Henny Vrienten ook het trio Vreemde Kostgangers.
Rinus Gerritsen wilde vrijdagochtend nog geen uitspraken doen over de toekomst van Golden Earring, zoals de naam uiteindelijk werd. 'George is te ziek om nog te spelen en dat zou kunnen betekenen dat de band ophoudt te bestaan. Maar daarover is nog geen definitief besluit genomen.' Kooymans wilde er zelf verder ook niet veel over kwijt. 'Ik ben niet echt in de stemming om daar verder veel over te zeggen. Ik sta onder behandeling in het universitair ziekenhuis in Leuven. That’s it.' Vrijdagmiddag maakte de manager bekend dat de stekker uit de band gaat.

Diverse grote artiesten

De band bestaat dit jaar precies zestig jaar en is hiermee samen met Bintangs de oudste nog bestaande rockband van Nederland. De eerste jaren speelden de Hagenaars voornamelijk covers, tot in 1965 hun doorbraak komt met de single Please go, die de top tien van de Nederlandse hitlijsten haalt.
In de jaren zeventig breekt de band ook internationaal door met de hit Radar Love. De Golden Earring speelt in die jaren met grote artiesten, zoals The Who, Aerosmith, Kiss, Santana, ZZ Top, Pink Floyd en Eric Clapton.