Rotterdamsebaan is officieel geopend, volgende week mogen auto's over de weg

Minister Van Nieuwenhuizen vraagt of de slagboom geopend kan worden
Minister Van Nieuwenhuizen vraagt of de slagboom geopend kan worden © ANP
DEN HAAG - De aanleg heeft meer dan zes jaar geduurd, maar de Rotterdamsebaan is nu klaar voor gebruik. Vrijdagmiddag is de nieuwe verbinding met de Haagse binnenstad feestelijk geopend door verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen. Vanaf volgende week kunnen weggebruikers de weg officieel gebruiken.
De Rotterdamsebaan is een extra weg vanuit het Haagse centrum naar de snelweg en loopt tussen de Binckhorst en knooppunt Ypenburg. De weg moet er onder meer voor zorgen dat er minder verkeer over de Utrechtsebaan naar de stad komt. Eyecatcher van de Rotterdamsebaan is de Victory Boogie Woogietunnel, een 1800 meter lange tunnel, volgens de projectleider 'verreweg de mooiste tunnel van Nederland'.
De tunnel is vernoemd naar een schilderij van Piet Mondriaan, dat in het Gemeentemuseum in Den Haag hangt. De boor die de tunnel groef, de Catharina-Amalia, had de kleuren van Mondriaans schilderijen: rood, geel en blauw.
De Haagse Wethouder Anne Mulder over de aanleg van de Rotterdamsebaan

'Aanwinst voor Den Haag'

Wethouder Anne Mulder is blij met de opening van de weg. 'Wat een aanwinst voor Den Haag en de regio. Een betere ontsluiting van de stad en een tunnel die in alle opzichten voorop loopt qua veiligheid en duurzaamheid. Mooi werk', zegt hij.
Ook minister Van Nieuwenhuizen is trots op de nieuwe weg. 'Dit is een heel druk stukje Nederland. Deze nieuwe weg zorgt ervoor dat bedrijven en woonwijken kunnen groeien en dat de regio bereikbaar blijft. Hierin moeten we blijvend investeren. De Rotterdamsebaan is een combinatie van verschillende belangen: duurzaam en toch robuust. Deze weg is een voorbeeld voor de rest van het land.'
Minister Cora van Nieuwenhuizen over het belang van de nieuwe ontsluiting van Den Haag

Auto's pas volgende week

Na de opening is er nog ongeveer een week nodig om de weg te openen voor het verkeer. In die dagen wordt het hele tracé nog een keer nagelopen en schoongemaakt, hebben de tunneloperators tijd om zich hun nieuwe werkomgeving eigen te maken, worden de verkeerslichten op de kruising Mercuriusweg-Binckhorstlaan ingeregeld en de procedure doorlopen om de weg te openen.