VIDEO: Bijzondere momenten uit de geschiedenis van de Golden Earring

De Golden Earring
De Golden Earring © ANP
DEN HAAG - Zestig jaar lang bracht de Haagse band Golden Earring vele mensen in vervoering. Vrijdag werd bekend dat de band ermee stopt. Gitarist George Kooymans lijdt aan de spier- en zenuwziekte ALS. 'Alleen met z'n vieren zijn ze een band', zegt manager Rob Gerritsen. We blikken terug op een aantal bijzondere momenten uit de geschiedenis van de band.
Het draait natuurlijk om de muziek en de beleving bij de fans. In 2016 stond de band op het strand van Scheveningen. Het werd een topfeest.
Ook het publiek van de Westlandse Cross was uitzinnig tijdens het optreden van de Golden Earring.
George Kooymans kreeg in 2017 een unieke nieuwe gitaar met een Haags kenmerk. Het instrument is namelijk ingelegd met de Haagse ooievaars van parelmoer. Kooymans heeft de akoestiche gitaar gekregen van het nieuwe Nederlands-Indonesische gitaarmerk Homestead. De feestelijke overhandiging was op de Indonesische ambassade in Den Haag.
Zanger Barry Hay heeft een biografie laten maken: 'Hay'. Het boek werd onder grote belangstelling gepresenteerd.
Aan het begin van de coronacrisis spraken we drummer Cesar Zuiderwijk. Voor artiesten kwamen optredens stil te liggen. In onze rubriek Bekende Binnenblijvers vertelde hij hoe hij de tijd doorkwam.
De hit Radar Love bestaat inmiddels 48 jaar. Toen het nummer 45 jaar bestond, organiseerden beeldend kunstenaars Marcello en Els van de Haagse Rock Gallery een expositie met Radar Love als thema. Bassist Rinus Gerritsen verrichte de opening.
In 1970 stond de band voor het eerst op Pinkpop, en in 2019 waren ze terug.
En voor de echte fans: twintig minuten genieten van het concert van de Earring in het Oude Luxor in Rotterdam in 1997.