KNMI: zondag code rood in verband met sneeuwjacht

© ANP
DEN HAAG - Het KNMI heeft voor zondag voor het hele land code rood uitgeroepen. Dit in verband met slecht zicht, snijdende kou en de kans op vorming van 'verkeersbelemmerende' sneeuwduinen.
'Door de stevige oostenwind is er sprake van een sneeuwjacht', zegt het weerinstituut. 'Hierdoor kunnen er sneeuwduinen ontstaan die voor het verkeer gevaarlijke situaties opleveren. Bovendien is het zicht in de sneeuw slecht, mogelijk minder dan 500 meter en is het voor het gevoel snijdend koud.' De laatste keer dat het hele land met code rood te maken had, was op 13 februari 2012. Toen vanwege ijzel en ijsregen.
Rijkswaterstaat roept weggebruikers op vanaf zaterdagavond niet de weg op te gaan. Vanwege de extreme weersomstandigheden is vanaf het moment dat code rood ingaat ook het extreem weer-protocol van Rijkswaterstaat van kracht. 'Dit houdt in dat we automobilisten met pech zo snel mogelijk van de weg halen en naar een verzorgingsplaats met faciliteiten brengen. Dit doen we uit veiligheidsoverwegingen voor gestrande weggebruikers, zodat zij in de kou niet langer dan noodzakelijk achter de vangrail hoeven te staan. Daarnaast moet de weg vrij zijn om sneeuwschuivers de ruimte te geven de sneeuw via de vluchtstrook aan de kant te schuiven.'

LEES OOK: