'Laat iedereen genieten van het ijs en voorkom sluiting drukke plekken'

Schaatsers in het Haagse Bos in 2017
Schaatsers in het Haagse Bos in 2017 © ANP
DEN HAAG - Nu het flink gaat vriezen, moet ook iedereen daarvan lekker kunnen genieten. Daarom moet de gemeente Den Haag toezicht gaan houden op de plekken waar kan worden geschaatst zodat iedereen zich aan de coronaregels houdt. Op die manier kan worden voorkomen dat er op sommige plaatsen een schaatsverbod komt wegens drukte. Daarvoor pleit de VVD in de Haagse gemeenteraad.
De grootste coalitiepartij wijst erop de dat de voorzitter van het veiligheidsberaad, Hubert Bruls, al heeft aangekondigd dat schaatslocaties gesloten kunnen worden indien het te druk wordt en er geen afstand meer gehouden kan worden. 'Dat zou natuurlijk enorm zonde zijn. Wat ons betreft moet iedereen komende week van de schaatspret kunnen genieten en zou de gemeente hier een faciliterende rol in kunnen spelen door bijvoorbeeld het houden van toezicht', zeggen de liberale raadsleden Ayse Yilmaz en Chris van der Helm.
Zij roepen daarom burgemeester Jan van Zanen op maatregelen te nemen. 'We moeten er alles aan doen om dit pleziertje voor de inwoners van Den Haag te laten slagen', vinden zij. Om dat mogelijk te maken zou de gemeente ook een 'spreidingsadvies' moeten gaan geven. Op de website van Den Haag kan er een overzicht komen van de plekken waar kan worden geschaatst en waar het druk is, opperen zij.

Zonder warme chocomel en/of glühwein is de pret niet compleet

Het liefst zien de VVD'ers daar dan ook een koek-en-zopietent bij, waar je buiten iets te eten en drinken afhaalt. 'Schaatspret is niet compleet zonder warme chocomel en/of glühwein', stellen de raadsleden. 'En het is een goede gelegenheid voor de Haagse horeca om wat extra omzet te genereren.'
Haast is wel geboden bij de maatregelen, omdat het waarschijnlijk slechts een week koud is. De exploitanten van zo'n koek-en-zopietent moeten daarom niet helemaal door een papierwinkel van een officiële vergunningaanvraag, maar zouden hun nering alleen hoeven te melden.

Lees ook: